В Криму необхідно змінити назви 225 населених пунктів — Нацкомісія державної мови

Дата: 29 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Національна комісія зі стандартів державної мови визначила перелік назв сіл, міст та селищ Криму, які, на її думку, потребують зміни.

Про це інформує інформаційне агентство Quirim News.

Усього пропонують змінити назви 225 населених пунктів українського Криму, зокрема:

  • сім назв планують змінити через невідповідність правописним, словотвірним та словозмінним нормам української мови;
  • 185 – через невідповідність українським лексичним нормам та стосунок до російської імперської (колоніальної) політики;
  • 33 – через можливу невідповідність українським лексичним нормам та стосунок до російської імперської політики.

Під час брифінгу голова Національної комісії зі стандартів державної мови Володимир Мозгунов розповів, що аналіз назв українських населених пунктів відбувався з врахуванням попереднього досвіду декомунізації.

Володимир Мозгунов також зазначив, що в 12-му пункті закону сказано, що органам місцевого самоврядування, ОВА, військово-цивільним адміністраціям у шестимісячний строк з дня оприлюднення рішення Комісії у встановленому законодавством порядку рекомендовано провести консультації з громадськістю та подати на розгляд парламенту свої пропозиції щодо перейменування.

У лютому 2023 року Меджліс кримськотатарського народу та Кримськотатарський ресурсний центр розпочали інформаційну та адвокаційну кампанію “Повернемо назви – повернемо Крим” задля повернення населеним пунктам, водним об’єктам, залізничним станціям тимчасово окупованого Криму історичних назв замість радянських чи колонізаторських.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter