“Маємо відновити справедливість”: лідери кримськотатарського народу просять владу повернути в Криму історичні топоніми

Дата: 14 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Меджліс кримськотатарського народу та Кримськотатарський ресурсний центр розпочали інформаційну та адвокаційну кампанію “Повернемо назви – повернемо Крим” задля повернення населеним пунктам, водним об’єктам, залізничним станціям тимчасово окупованого Криму історичних назв замість радянських чи колонізаторських.

Про це ці організації заявили  під час пресконференції в Укрінформі, передає кореспондент видання ZMINA.

Меджліс та Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ) підготували листи до уряду із закликом розпочати процес підготовки постанови Верховної Ради про перейменування населених пунктів на півострові. Також юристи підготували листи до віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України про перейменування залізничних станцій на території Криму.

За словами авторів кампанії, на півострові вулиці називають іменем російського президента Володимира Путіна та ліквідованих під час геноцидальної війни Росії кримчан. 

Автори кампанії вказують, що змінити колонізаторські та радянські назви в тимчасово окупованому українському Криму дозволяють низка законів. Зокрема, в пункті 5 Закону “Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою” йдеться, що держава забезпечує право депортованих осіб на повернення історичних назв населеним пунктам, перейменованим за часів СРСР у зв’язку з депортацією.

Також пункт 3 Закону “Про корінні народи України” має положення про те, що з метою відновлення історичної топоніміки корінних народів Кабмін після консультації з представницькими органами вносить в установленому порядку на розгляд парламенту проєкти постанови про перейменування населених пунктів.

Крім того, автори кампанії також надіслали відкритого листа до картографічного центру в США, адже деякі картографічні фірми досі помилково зображають Крим як частину Російської Федерації.

“Я хочу нагадати, що ми говоримо не просто про назви. Ми говоримо про деколонізацію і декомунізацію. З початку анексії Криму 1783 року почалася політика перейменування населених пунктів, щоб знищити пов’язані з легендами, історією, культурою, з мовою корінних народів назви. У такий спосіб Росія намагалася зробити все, щоб знищити корінні народи. А нині нам треба робити все, щоб повернути топонімам історичні назви. Це не просто відновлення справедливості, а інструментарій для деокупації півострова”, – наголосив голова правління КРЦ Ескендер Барієв.

Ескендер Барієв

За його словами, повертаючи історичні назви, Україна позиціюватиме себе як європейська, правова держава, яка намагається відновити справедливість. 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров переконаний, що повернення в Криму історичних топонімів посилить позиції Української держави на півострові.

За його словами, питання повернення історичної топоніміки – це не питання повернення справедливості щодо кримськотатарського народу. Це питання сутності Української держави, посилення її державних позицій у Криму.

Він додав, що відновлення історичної топоніміки в Криму – одне з питань, які Українська держава не спромоглася розв’язати з 1991 до 2014 року.

Рефат Чубаров вважає, що повернення на півострів історичної топоніміки, яка зазнала цілеспрямованого знищення внаслідок колоніальної політики російської імперії, СРСР, а нині – РФ, назавжди вб’є в Москви бажання шукати свої духовні скріпи на чужих територіях.

“Це вияв сутності російської імперії – захопити чужу територію, потім убити народ, який там живе, вбити пам’ять про нього, щоб у своїх інтересах володіти цією територією. Щоб вирішувати це завдання, вони вигадують скріпи на чужих землях… Я сподіваюся, це буде останній підхід, коли процес відновлення історичної топоніміки Криму кардинально вирішиться”, – акцентував голова Меджлісу.

Голова Меджлісу зазначив, що історичні топоніми, зокрема назви населених пунктів, мають відчуття справжнього Криму.

“Щоб ви відчували, наскільки назви переформатовують навколишнє середовище, я дозволю собі озвучити декілька кримськотатарських назв, які зараз звучать зовсім по-іншому. Так, село Кутлак – нині Весьолоє, Айсерес – Междуречіє, Карасубазар – Білогірськ, Отуз – Щебетовка, Сарабуз – Гвардейскоє, Ічкі – Советскоє. І таких назв понад тисячу”, – пояснив Рефат Чубаров.

Як повідомлялося, Меджліс та Кримськотатарський ресурсний центр розпочали інформаційну та адвокаційну кампанію “Повернемо назви – повернемо Крим”, у межах якої ініціюють повернення населеним пунктам, водним об’єктам, залізничним станціям тимчасово окупованого Криму історичних назв. 

У межах кампанії “Повернемо назви – повернемо Крим” у соцмережах розповідатимуть, зокрема, коли і чому були перейменовані історичні топоніми в Криму, як країна-агресор використовує топоніми в інформаційній війні, чому важливо відновити історичні топоніми в Криму для корінних народів України, України та міжнародної спільноти і які для цього є інструменти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter