В Казахстані збільшать обсяг телерадіомовлення державною мовою до 70%

Дата: 08 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

В Казахстані обговорюють законопроєкт “Про засоби масової інформації”, який обумовлює збільшення обсягів телерадіомовлення державною мовою до 70%: у чинному законодавстві ця норма становить 50%.

Про це повідомила міністерка культури та інформації республіки Аїда Балаєва.

Джерело: pexels.com

Починаючи з 2025-го, планується щороку збільшувати цей показник на 5%. Робоча група Мажилісу зараз обговорює законопроєкт із залученням іноземних експертів, медіаспільноти Казахстану та представників громадянського суспільства, сказала урядовиця.

Водночас, за її словами, частка контенту, виробленого державною мовою в друкованих медіа, вже перевищує 80%, а понад 80% населення Казахстану оволоділи державною мовою.

За інформацією “Детектора медіа”, закон про ЗМІ, ухвалений в Казахстані 1999 року, передбачає, що частка казахської мови на телебаченні та радіо має становити не менше 50%. Проте, як пояснили в уряді, за 25 років у країні змінилися тенденції розвитку державної мови та національного контенту.

Згідно з конституцією Казахстану, державною мовою країни є казахська, а російська має статус офіційної й може використовуватися у державних установах й органах місцевого самоврядування.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Латвії ухвалили рішення про закриття російських редакцій двох місцевих мовників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter