В Івано-Франківську волонтери переобладнали дитсадок на житло для переселенців

Дата: 27 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Волонтери й урбаністи проєкту “Ко-хати” адаптували колишній дитсадок в Івано-Франківську, щоб заселити туди переселенців. Крім того, туди закупили кухонне обладнання, бойлери та переносні обігрівачі. Люди мають право тут жити безплатно чотири роки. Їм також не потрібно платити за комунальні послуги.

Про це пише “The Village Україна”.

Фото: The Village Україна

Будівлю надав Департамент освіти і науки міської ради. До цього вона була порожньою протягом кількох років.

Щоб адаптувати приміщення до проживання, його перепланували: розділили більші простори, такі як бібліотека чи актова зала, на декілька кімнат, збільшили кількість санвузлів і додали кухні. Це дозволило сформувати блокову систему і надати більше приватного простору мешканцям.

Крім того, там повністю замінили системи опалення, водопостачання та каналізацію. Також наново розвели електрику, встановили сантехніку і плитку в санвузлах, пофарбували всі приміщення, облаштували простори меблями та побутовою технікою. У кімнатах встановили ліжка, стелажі та столи від місцевих виробників.

Фото: The Village Україна

У відновлену будівлю заселили 120 переселенців, які з весни жили в спортзалах та шкільних класах. 

Облаштування будівлі коштувало 250 тисяч доларів. Фінансово підтримали роботи проєкт “Зміцнення громадської довіри”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 

Українське представництво Міжнародної організації з міграції закупило матеріали для систем опалення й електропостачання, двері, плитку для санвузлів.

Фото: The Village Україна

Зараз проєкт “Ко-хати” відновлює ще дві будівлі – колишній готель в Івано-Франківську (на 90 мешканців) та гуртожиток біля Кам’янця-Подільського (на 250 мешканців).

Відомо, що це вже другий проєкт “Ко-хати”. Наприкінці травня відновили також частину гуртожитку в Івано-Франківську. Туди заселили 170 мешканців.

Нагадаємо, що в листопаді в столиці відкрили хаб-шелтер для переселенців з Луганщини, розрахований на понад 350 осіб. Поселення відбувається на базі гуртожитку Європейського університету. У гуманітарному хабі ВПО можуть отримати безплатні консультації різних спеціалістів, зокрема й психолога, а також отримати продуктові набори.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter