В Італії закликають анулювати свідоцтва дітей, що народилися в партнерок-лесбійок

Дата: 21 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Державна прокурорка італійського міста й муніципалітету Падуя Валерія Санзарі закликала анулювати 33 свідоцтва про народження дітей, які народилися в лесбійських парах у 2017 році. Вона вимагає прибрати з документів ім’я небіологічної матері. 

Про це пише Reuters.

Ілюстративне зображення. Фото: EPA, Boris Pejovic

Італія легалізувала одностатеві цивільні союзи у 2016 році за лівоцентристського уряду, але не стала надавати парам повних прав на всиновлення, побоюючись, що це сприятиме сурогатному материнству, яке залишається незаконним.

Без чіткого законодавства щодо цього питання деякі суди ухвалили рішення, дозволивши цим парам усиновлювати дітей одне одного, а міські голови деяких міст, зокрема Падуї, реєстрували обох партнерок як матерів, якщо в їхньому союзі народжувалася дитина.

Однак у червні 2023 року прокурорка Падуї Валерія Санзарі порушила судову справу, заявивши, що 33 свідоцтва про народження, підписані мером міста з 2017 року, мають бути змінені, а ім’я небіологічної матері видалено.

“В Італії шлюб укладається тільки між чоловіком і жінкою, і тому лише біологічні батько чи мати є тими, чиє прізвище може бути зареєстроване”, – заявив міністр зі звʼязків з парламентом Лука Чіріані.

Ініціатива прокурора обурила італійську ЛГБТ-спільноту.

“Ці діти стали сиротами за декретом. Це жорстоке, нелюдське рішення”, – сказав лівоцентристський парламентар Алессандро Зан, який виступав за права ЛГБТ-людей в Італії. 

Раніше ZMINA писала, що в березні цього року уряд Італії обмежив визнання батьківських прав тільки для біологічного батька в одностатевих родинах. Активісти за права геїв засудили такі кроки влади, назвавши їх гомофобними.

Тоді президентка Rainbow Families Алессія Крочіні заявила, що рішення Риму припинити автоматичну реєстрацію обох батьків в одностатевих сім’ях викриває гомофобію уряду, а мер Мілана Джузеппе Сала сказав, що поважає рішення уряду, але пообіцяв боротися за закон, який надавав би рівні батьківські права одностатевим парам.

Нагадаємо, що в лютому 2023 року опозиційна лівоцентристська Демократична партія Італії обрала Еллі Шлейн, 37-річну громадянку США та Італії, яка виросла у Швейцарії, своєю новою лідеркою. На посаді їй доведеться зіткнутися з прем’єр-міністеркою Джорджією Мелоні.

Шлейн та Мелоні мають різні погляди на широкий спектр питань. Зокрема, Мелоні виступає за захист “традиційних сімейних цінностей” та підтримує погляди Римо-католицької церкви щодо сексу та абортів. Тоді як Шлейн зосереджується на підтримці прав ЛГБТ та гендерної рівності, а також сама перебуває в стосунках з жінкою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter