В Італії відбудеться акція на підтримку заарештованого українського режисера Євгена Лавренчука

Дата: 06 Січня 2022
A+ A- Підписатися

В італійському Мілані 15 січня відбудеться акція на підтримку українського режисера Євгена Лавренчука, заарештованого в Італії на вимогу Росії ще в середині грудня минулого року.

Ініціатором акції “Захистимо Євгена Лавренчука! – Free Eugene Lavrenchuk” виступила місцева українська діаспора, анонс події розміщено у фейсбуку.

Євген Лавренчук. Джерело: фейсбук-сторінка режисера

Суд Неаполя заарештував митця на 40 діб. У лютому має відбутися судове засідання, де вирішать, чи віддавати українського режисера Росії.

За словами співорганізаторки акції Лесі Цибак, адвокати Лавренчука борються, щоб не допустити його екстрадиції до РФ.

“Давайте й ми вийдемо на площу в Мілані та захистимо нашого співвітчизника! Приходьте в суботу, 15 січня, на вул. Мерканті о 15:00», – написала вона.

Нагадаємо, Лавренчука затримали в Неаполі 17 грудня 2021 року. За повідомленнями російських ЗМІ, йому інкримінують “Шахрайство в значному розмірі”. Санкція відповідної статті російського Кримінального кодексу передбачає штраф та позбавлення волі строком до шести років.

Таганський суд нібито заочно заарештував режисера ще 2020 року, проте деталі обвинувачень досі невідомі.

Лавренчук народився 1982 року у Львові, вчився в Російському інституті театрального мистецтва в Москві, працював у Росії, де започаткував Польський театр.

Виїхав з РФ 2014-го через політичні переконання, відтоді працював у Польщі та Україні.

2017 року Лавренчук був режисером конкурсу “Євробачення”, також виступав експертом Українського культурного фонду, є лауреатом премії імені Леся Курбаса.

2021 року отримав звання заслуженого артиста України. До весни 2021-го очолював Одеський національний театр опери та балету.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на підтримку українця виступив колишній бранець Кремля, режисер Олег Сенцов.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter