Експолітв’язень Кремля Сенцов виступив на підтримку затриманого в Італії режисера Євгена Лавренчука

Дата: 04 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Колишній політв’язень Росії, український режисер Олег Сенцов виступив на підтримку свого колеги, театрального режисера Євгена Лавренчука, якого 17 грудня затримали в італійському Неаполі на вимогу Росії.

Слова підтримки він оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: фейсбук-сторінка Євгена Лавренчука

“Знову країна-агресор намагається чужими руками покарати патріотично налаштованого українця. В Італії за запитом Росії, для подальшої екстрадиції, заарештовано українського режисера Євгена Лавренчука. Це новий політичний в’язень, боротьба за якого тільки почалася. Не дамо Мордору захопити чергового заручника!” – написав експолітв’язень.

Джерело: фейсбук-сторінка Олега Сенцова

Як повідомляла ZMINA, точна причина затримання Лавренчука невідома. За неофіційними даними, це нібито фінансові порушення в Росії, скоєні ним вісім років тому. Кремль вимагає екстрадиції українця до РФ.

Російські журналісти пишуть із посиланням на Таганський суд Москви, що Лавренчука заочно заарештували в липні 2020 року за звинуваченням у “шахрайстві у великому розмірі”. 

За рішенням суду Неаполя на період розгляду російського екстрадиційного запиту українець перебуватиме під вартою.

У МЗС України заявили, що надали режисеру адвоката. 

Мати затриманого Ірина Лавренчук, яка проживає у Львові, в коментарі “Радіо Свобода” висловила сподівання, що її сина не екстрадують в Росію. 

Вона уточнила, що спілкувалась із ним востаннє 15 грудня. За її словами, син повертався з Тель-Авіва до Львова з пересадкою в Неаполі, де його й затримали.

Лавренчук народився 1982 року у Львові, вчився в Російському інституті театрального мистецтва в Москві, працював у Росії, де започаткував Польський театр.

Виїхав з РФ 2014-го через політичні переконання, відтоді працював у Польщі та Україні.

2017 року Лавренчук був режисером конкурсу “Євробачення”, також виступав експертом Українського культурного фонду, є лауреатом премії імені Леся Курбаса.

2021 року отримав звання заслуженого артиста України. До весни 2021-го очолював Одеський національний театр опери та балету.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter