В Італії ініціювали розслідування через фашистське вітання на меморіальному заході

Дата: 09 Січня 2024
A+ A- Підписатися

До прокуратури Рима подали заяву проти учасників меморіального заходу, які використовували фашистське вітання, відоме як “римський салют”.

Про це пише місцеве видання ANSA.

В Італії ініціювали розслідування через фашистське вітання на заході Місце проведення заходу в Римі. Джерело: luigiscudella.it

Інцидент стався на заході під офісом колишнього Італійського соціалістичного руху, присвяченому річниці так званих убивств на Віа Акка Ларенціа в січні 1978 року в Римі.

Тоді двоє представників молодіжного крила Італійського соціалістичного руху, заснованого симпатиками Муссоліні, були застрелені підозрюваними ультралівими бойовиками. Третій був убитий поліцією після того, як незабаром після стрілянини спалахнув бунт. У цій справі ніхто так і не був засуджений.

Нинішнього року в мережу потрапили численні відео з меморіального заходу, на якому сотні учасників у відповідь на фразу “За всіх полеглих побратимів” відповідають: “Присутні” – та підіймають праві руки з відкритою долонею у вітанні, відомому як “римський салют”.

Це викликало шквал критики серед італійських політиків та в суспільстві й стало приводом численних вимог до прем’єрки Джорджії Мелоні та інших лідерів правих політсил засудити інцидент.

Так, опозиційні партії в італійському парламенті заявили, що вшанування пам’яті загиблих на Віа Акка Ларенціа відбуваються щороку, але такі вияви профашистських настроїв заборонені в країні й вимагають розслідування.

Це схоже на 1924 рік”, – сказала лідерка Демократичної партії Еллі Шляйн, маючи на увазі рік, коли лідер фашистів Беніто Муссоліні здобув гучну перемогу на виборах.

Нагадаємо, що згідно із законодавством Італії після Другої світової війни використання фашистської символіки, включно з “римським салютом”, заборонено.

За інформацією журналістів, управління поліції із загальних розслідувань і спецоперацій Digos уже працює над справою та ідентифікувало кількох учасників.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Києві підлітки розгорнули нацистський прапор поруч із ростовою лялькою пса Патрона: поліція почала розслідування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter