В Ірландії українських біженців можуть виселити за відмову платити за харчування

Дата: 21 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Українські біженці, які проживають у готелі в західноірландському графстві Мейо, занепокоєні розпорядженням уряду про те, що вони повинні платити за власне харчування. У разі відмови українців виселять.

Про це повідомляє видання “Independent”.

Готель Breaffy Woods. Фото: Hotels

Так, уряд Ірландії ухвалив рішення, що українські біженці, які проживають у готелях та інших місцях з обслуговуванням, щодня повинні будуть платити за харчування – 10 євро з дорослого і 5 євро з дитини.

Однак мешканці готелю “Breaffy Woods”, що розташований поблизу Каслбара, у якому проживають 333 українські біженці й 132 заявники на отримання міжнародного захисту з інших країн, виступили проти цього рішення.

У листі, який українці надіслали керівництву готелю, зазначається, що їжа не відповідає стандартам, встановленим Всесвітньою організацією охорони здоров’я, і “не відповідає запропонованій ціні”.

“Адміністрація готелю не зобов’язує мешканців інших національностей платити за харчування, що можна розцінювати як дискримінацію”, – йдеться у зверненні.

Водночас українці, які відмовлятимуться платити, вважатимуться такими, що відмовляються від наданого їм житла, і їх попросять виїхати з місця тимчасового проживання. 

Департамент рівності відповів, що сплата за харчування є обовʼязковою умовою проживання. Крім того, треба буде також сплачувати за прання білизни та утримання домашніх тварин. 

В Ірландії перебуває близько 85 тисяч українських біженців, які отримали тимчасовий захист, рятуючись від російського вторгнення. На відміну від шукачів притулку вони можуть працювати або претендувати на соціальні виплати, зокрема на допомогу з безробіття.

Нагадаємо, що з 1 квітня 2023 року уряд ірландського прем’єр-міністра Лео Варадкара зняв заборону на виселення з місць тимчасового проживання біженців з України, яка діяла протягом зими. Так, упродовж 2023 року звідти можуть примусово видворити 10 тисяч українців. 

Тим часом місцеві праворадикальні угруповання використовують житлову кризу як привід для протестів, виходячи з плакатами на яких написано: “Ірландія переповнена”.

Нині Ірландія планує провести тендер на плавучі готелі та кораблі для розміщення біженців, які шукають притулку. В умовах багаторічної житлової кризи уряд країни щосили намагається розмістити безпрецедентну кількість тих, хто прибуває туди.

Водночас міністр фінансів Ірландії Майкл Макграт наголосив, що уряд і надалі віддаватиме пріоритет розміщенню біженців у вільних будинках, а пропозиція щодо плавучих готелів перебуває на ранній стадії обговорення.

Окремо Макграт підкреслив, що українських біженців, яких в Ірландії налічується понад 85 тисяч, у плавучих готелях розселяти не планують, а на забезпечення їх житлом уже виділили 2 мільярди євро.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter