В Ірландії планують розміщувати біженців у плавучих готелях, українців це не торкнеться

Дата: 25 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Ірландія планує провести тендер на плавучі готелі та кораблі для розміщення біженців, які шукають притулку. В умовах багаторічної житлової кризи уряд країни щосили намагається розмістити безпрецедентну кількість тих, хто прибуває туди.

Про це пише Reuters.

Фото: Finance.ua

Так, за останній рік до Ірландії прибули близько 100 тисяч людей, які рятуються від війни в Україні та інших конфліктів. Це у 25 разів більше, ніж середня кількість людей, що шукали міжнародного захисту у попередні роки.

Наявного житла в Ірландії виявилося недостатньо, тому останніми тижнями багато біженців вимушені були спати в наметах на вулиці. За даними сайтів нерухомості, на початку травня було доступно менше тисячі будинків для населення в 5,1 мільйона осіб.

Крім того, місцеві жителі кілька разів протестували біля деяких будівель, які уряд почав використовувати як тимчасове житло.

У департаменті інтеграції Ірландії заявили, що нещодавно отримали низку пропозицій про так зване плавуче житло.

“Очікується, що після детального розслідування та аналізу його використання, а також після консультацій з різними зацікавленими сторонами, департамент опублікує запит на участь у торгах щодо пошуку плавучого житла для претендентів на міжнародний захист”, – йдеться у заяві.

Водночас міністр фінансів Ірландії Майкл Макграт наголосив, що уряд і надалі віддаватиме пріоритет розміщенню біженців у вільних будинках, а пропозиція щодо плавучих готелів перебуває на ранній стадії обговорення.

Окремо Макграт підкреслив, що українських біженців, яких в Ірландії налічується понад 85 тисяч, у плавучих готелях розселяти не планують, а на забезпечення їх житлом уже виділили два мільярди євро.

Раніше ZMINA писала, що з 1 квітня уряд ірландського прем’єр-міністра Лео Варадкара зняв заборону на виселення з місць тимчасового проживання біженців з України, що діяла протягом зими. Так, впродовж 2023 року звідти можуть примусово видворити 10 тисяч українців. 

Нагадаємо, що у грудні 2022 року біженці з України звернулися до ірландського Департаменту з питання прав дітей, рівних прав, інвалідності, інтеграції та молоді (DCEDIY). Одні скаржилися на те, що їм щоденно доводиться далеко йти до пункту роздавання їжі – близько 1 кілометра. Інші повідомили, що мешканці центру для біженців мають приймати душ на вулиці, у кабінках, покритих брезентом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter