В Ірані вперше засудили до страти двох ЛГБТ-активісток

Дата: 07 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Двох активісток-представниць ЛГБТ-спільноти в Ірані засудили до смертної кари. Їх звинувачують у “пропаганді гомосексуалізму”.

Про це повідомляє BBC News.

ЛГБТ-активістка Захра Седдікі Хамедані. Фото: Evrensel

Іранське законодавство розглядає одностатеві стосунки як кримінальний злочин, за який загрожує покарання від побиття до смертної кари.

Вирок щодо страти в справі про “корупцію на землі” ухвалив суд у північно-західному місті Урмія. Таке звинувачення висувають тим, хто порушив закон шаріату країни. Про рішення суду 31-річній Захрі Седдікі Хамедані та 24-річній Ельхам Чубдар повідомили під час ув’язнення в жіночому відділенні в’язниці Урмія.

Водночас звіт, отриманий правозахисною організацією Hengaw, свідчить про те, що жінок також звинувачують у “пропаганді християнства та спілкування зі ЗМІ, які виступають проти Ісламської Республіки”.

Зараз правозахисні організації закликають міжнародну спільноту чинити тиск на іранський суд, щоб той скасував вирок.

Одну з активісток затримали в жовтні під час спроби в’їхати до Туреччини. Вона провела два місяці в одиночній камері слідчого ізолятора. Як зазначає правозахисна організація Amnesty International, дівчину заарештували за її виступи на захист ЛГБТ-спільноти. Звинувачення в “пропаганді християнства” стосувалося носіння намиста з хрестом і відвідування домашньої церкви в Ірані кілька років тому.

Пізніше судові органи Ірану підтвердили вироки, але заявили, що вони нібито пов’язані з торгівлею людьми, а не з активізмом.

Нагадаємо, що в семи країнах-членах ООН досі передбачено смертну кару за гомосексуальність. Чотири із семи країн розташовані в Азії: Іран, Саудівська Аравія, Ємен та Бруней. Ще три в Африці: Нігерія, Судан та Сомалі. Смертні вироки за гомосексуальність ухвалюють також, зокрема, в Мавританії, Об’єднаних Арабських Еміратах, Катарі, Пакистані й Афганістані. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter