В Індії відбудуться наймасовіші у світі вибори, вони триватимуть сім тижнів

Дата: 17 Березня 2024
A+ A- Підписатися

В Індії з 19 квітня до 4 червня стартують наймасовіші у світі за кількістю виборців парламентські вибори: право на голос у країні мають майже 970 мільйонів громадян.

Про це  пише Reuters.

В Індії відбудуться наймасовіші та найдовші вибори у світі Майстер готує повітряних зміїв із символікою індійських політичних партій напередодні загальних виборів в Індії 2019 року. Джерело: REUTERS / Rupak De Chowdhuri

На виборах визначиться, хто посяде 543 місця в Лок Сабха – нижній палаті індійського парламенту. Планується, що кандидатів висуватимуть понад 2400 політичних партій. Чинний прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді балотуватиметься на рекордний третій термін поспіль.

Для голосування в Індії з 1982 року використовують електронні машини. Виборці голосують, натискаючи кнопку біля імені кандидата та символу партії. На цих виборах планують задіяти 5,5 мільйона таких машин. 

За індійським законодавством, відстань до виборчої дільниці не має перевищувати двох кілометрів, тому інколи їхнім працівникам доводиться кілька днів йти через джунглі, щоб один виборець міг проголосувати.

За прогнозами, індуїстська націоналістична “Народна партія Індії” Моді може отримати понад 272 місць, необхідних для формування уряду чи панівної коаліції, пише Reuters. Загалом правоцентристська коаліція планує забрати собі понад 400 місць у парламенті. Якщо таке вдасться, це буде максимум за чотири десятиліття.

Головною опозиційною силою виступає лівоцентристський “Індійський національний конгрес”, що керував Індією протягом більшої частини часу з моменту здобуття незалежності в 1947 році. Він сформував альянс із 28 партій для боротьби з “Народною партією Індії”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Україна закликала світ засудити так звані вибори президента РФ на окупованих територіях та не визнавати їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter