В Індії уряд зарезервував за жінками понад третину місць у нижній палаті парламенту

Дата: 20 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Індійський уряд схвалив законопроєкт, відповідно до якого 33% місць у нижній палаті парламенту та законодавчих зборах штатів зарезервують для жінок.

Про це з посиланням на місцеві ЗМІ повідомляє Reuters.

Джерело: Getty Images

Законопроєкт уперше представили в нижній палаті парламенту у вересні 1996 року, однак він не отримав схвалення. Відтоді його періодично повторно виносили на розгляд, проте він так само не отримував більшості голосів на підтримку.

Закон також резервуватиме третину місць для жінок в асамблеях усіх штатів, що становлять Індію, але його дія не поширюється на верхню палату парламенту держави.

Одним з основних аргументів на користь законопроєкту є те, що він поліпшить становище жінок в Індії. Жінки – майже половина з 950 мільйонів зареєстрованих виборців Індії. Але вони становлять лише 15% парламенту й близько 10% законодавчих зборів штатів.

Міністерка торгівлі та промисловості Анупрія Патель у коментарі інформаційному агентству ANI заявила, що законопроєкт відкриє шлях для “розвитку під керівництвом жінок” в Індії.

“Важливо, щоб наші жінки ставали обраними представниками та брали участь в обговоренні законів, які принесуть користь нашій країні, а також ділилися своїм досвідом та думками. Вони повинні мати можливість зробити свій внесок у законодавчий процес”, – додала вона.

Прихильники законопроєкту також вважають, що більше представництво жінок у політичній системі Індії допоможе розв’язати низку проблем, як-от високий рівень злочинів проти жінок, низька участь жінок у робочій силі, низький рівень харчування, незбалансоване співвідношення статей.

Нагадаємо, влітку поточного року Верховний Суд Індії випустив порадник для боротьби з гендерними упередженнями. Так, у документі закликають перестати вживати такі слова, як “блудниця”, “стара діва”, “спокусниця” тощо, якими найчастіше дискримінують жінок. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter