В Гаазі запрацює Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії РФ проти України

Дата: 18 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії РФ проти України почне функціонувати в липні цього року в Гаазі. Основною його метою буде збереження доказів та їхній збір для майбутніх судів.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Люди намагаються евакуюватись з Ірпеня, березень 2022. Фото: Владислав Грезєв

Ми розпочали процес. Трибунал – це другий крок, а перший – мати можливість зібрати докази злочину агресії та щоб прокурори їх структурували. Тому ми висунули ідею створення Міжнародного центру з розслідування злочинів агресії проти України. Повністю він запрацює з липня цього року“, – поінформував єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс під час пресконференції в Брюсселі.

Він зазначив, що Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії проти України приєднається до спільної слідчої групи, створеної за участю 6 країн-членів ЄС, України та за підтримки Міжнародного кримінального суду. Його мета – збереження та зберігання доказів для майбутніх судових процесів.

Єврокомісар зазначив, що процес збирання доказів дуже важливий для подальшої передачі доказів до суду.

Ми шукаємо найкращі шляхи для організації трибуналу на підставі зібраних доказів“, – пояснив він.

Наступним кроком буде пошук юрисдикції Спецтрибуналу, про який просить Україна, або іншого трибуналу.

Нагадаємо, у січні поточного року Європарламент ухвалив резолюцію щодо створення спецтрибуналу для переслідування злочину агресії проти України, за який відповідає вище керівництво РФ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter