В Естонії планують посилити контроль над українськими біженцями

Дата: 29 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

В Естонії відбудеться посилення контролю над біженцями з України, щоб покращити надання їм соціальних послуг і краще оцінити здатність Таллінна приймати їх у майбутньому.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс.

Фото: Інтерфакс-Україна

Естонське МВС ініціює зміни до закону про іноземців, згідно з яким усі біженці, які перебувають в країні та користуються режимом міжнародного або тимчасового захисту, будуть зобов’язані повідомляти органам влади актуальне місцеперебування й контактні дані.

“Досі ми наполегливо просили українських біженців надати нам таку інформацію. Це зробили багато хто, але для кращої організації роботи це треба зробити обов’язковим. Швидке внесення необхідних уточнень до закону дасть змогу заощадити робочий час чиновників і краще спрямувати наші ресурси, але найголовніше – забезпечити необхідну підтримку і допомогу українським біженцям, які прибувають сюди, починаючи від місця в школі або дитячого садка і закінчуючи наданням медичних послуг, робочим місцем і вивченням мови”, – пояснив Ляенеметс.

Крім того, уряд Естонії схвалив заходи з посилення прикордонного контролю, зокрема інформаційний обмін з Україною та обмін досвідом з українськими прикордонниками.

Планується також додатковий тимчасовий і вибірковий прикордонний контроль на естонських кордонах.

Водночас Ляенеметс наголосив, що зміни до закону не означають, що українських біженців розглядають як загрозу національній безпеці країни.

За офіційними даними МВС, з 24 лютого в Естонію прибули 109 742 громадянина України, з них 58 721 мали намір залишитися в Естонії. Із прибулих до Естонії громадян України тимчасовий захист отримали 35 049 людей, ще перебувають на розгляді заяви 2623 людей. 

Нагадаємо, що у вересні Естонія надала 20 мільйонів євро в межах допомоги Україні.

Крім того, уряд Естонії виділив 5,1 мільйона євро навчальним закладам для підтримки освіти українських дітей. Також в Таллінні створили 1000 додаткових місць у закладах загальної середньої й професійно-технічної освіти для продовження навчання тимчасово переміщених з України дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter