В Австрії музей перемістив картини Пікассо до жіночої вбиральні, щоб уникнути скарг на дискримінацію

Дата: 26 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В Австралії музей переніс картини Пікассо до жіночої вбиральні у відповідь на скарги на дискримінацію від чоловіка, який не міг увійти до виставкової зали, де раніше висіли ці роботи.

Про це повідомляє CNN.

Фото: CNN

Дві картини та малюнок Пабло Пікассо спочатку були представлені в інсталяції американської художниці та музейної кураторки Кірші Каечеле “Ladies Lounge” у Музеї старого та нового мистецтва (MONA) в Тасманії, яку відкрили в грудні 2020 року. 

Цей експериментальний артпроєкт рекламувався музеєм як “надзвичайно розкішний простір”, де жінки можуть насолоджуватися “декадентськими закусками, вишуканими напоями та іншими жіночими задоволеннями”, які подає чоловік-дворецький, оглядаючи витвори мистецтва в кімнаті, задрапірованій зеленою оксамитовою тканиною.

Спочатку виставка була доступна “лише для жінок”, однак згодом, після того як один з відвідувачів подав скаргу до Управління рівних можливостей Тасманії, музей отримав наказ припинити відмовляти у вході чоловікам. 

Каечеле заявила трибуналу, що заборона чоловікам входити до цієї загадкової кімнати справді була частиною мистецької ідеї – творці хотіли дати чоловікам можливість відчути дискримінацію та виключення, з якими багато жінок стикалися протягом історії.

Тепер роботи Пікассо виставлено в оновленій вбиральні з туалетом, що повністю функціонує, під назвою “Ladies Room”, розташованій у межах мистецького простору.

“Поки Ladies Lounge проходить серію реформ для відповідності вимогам повторного відкриття, я займаюся трохи декоруванням. Я подумала, що деякі вбиральні в музеї потребують оновлення. Трохи кубізму в кабінках”, – зазначила Каечеле.

Нагадаємо, що віцепрезидент Тасманійського цивільного й адміністративного трибуналу Річард Грюбер казав, що виставка “Ladies Lounge” становить пряму дискримінацію. Грюбер каже, що незрозуміло, як заборона чоловікам відвідувати виставку “Ladies Lounge” сприяє можливості художниці демонструвати свої роботи.

Працівники музею були розчаровані таким рішенням. Тоді вони вирішили, що якщо їх зобов’яжуть допускати на виставку чоловіків, то вони закриють її. Водночас Каечеле збиралася оскаржити рішення у Верховному суді Тасманії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter