В апараті прем’єра Шмигаля викрили працівника, який 15 років зливав ФСБ таємні документи

Дата: 13 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У секретаріаті Кабінету Міністрів 15 років працював російський шпигун, який з 2007 до 2022 року з перервою в п’ять років передавав ФСБ таємні документи. За ці дії його засуджено до 12 років позбавлення волі.

Про це повідомляє видання ZN.ua з посиланням на вирок Шевченківського районного суду м. Києва, який оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень.

Фото: Радіо Свобода

Відомо, що 30 серпня 2019 року чоловік отримав підвищення та став старшим референтом відділу аналізу кореспонденції та моніторингу виконання завдань прем’єр-міністра.

Як з’ясувалось, у 2007 році представник РФ запропонував співробітнику секретаріату Кабінету Міністрів України копіювати та передавати документи, що позначені грифом “Секретно”. Співробітник протягом наступних трьох місяців передавав документи, що містили відомості про сферу оборони, діяльність СБУ, зовнішню політику держави тощо. За ці послуги він отримав 3 тисячі доларів.

Після цього “випробувального терміну” він прибув до Москви на зустріч із двома співробітниками Федеральної служби безпеки РФ, один з яких назвався працівником міністерства закордонних справ РФ. Сторони домовилися, що за грошову винагороду співробітник надалі збиратиме та передаватиме відомості щодо зовнішньої політики України, ситуації в окремих регіонах, забезпечення обороноздатності, діяльності правоохоронних органів та спеціальних служб.

Це він робив наступні три місяці, за що отримав 8 тисяч доларів. У 2010 році сторони знову зустрілись і домовилися, що вже засуджений колишній співробітник Кабміну продовжить надавати секретні дані, але “працюватиме” самостійно. Росіяни присвоїли йому псевдонім Григорій.

Для подальшого ведення діяльності йому видали мобільний телефон і фотоапарат, а також карти пам’яті для накопичення знімків. Згодом Григорій заповнив карту пам’яті знімками секретних документів та під час зустрічі в одному з ресторанів на Невському проспекті у Санкт-Петербурзі передав її кураторам. За це отримав 8 тисяч доларів.

Із 2010 до 2015 року засуджений з невідомих причин не контактував з ФСБ. Після зустрічі в Мінську у 2015 році сторони продовжили контактувати до 2018-го. Весь час Григорій продовжував передавати РФ секретні дані. У цей період він уже отримував від 2 до 5 тисяч доларів США під час особистих зустрічей у Білорусі, Кіпрі, Вірменії та Азербайджані.

У 2018 році його куратор змінився, але він продовжував збирати службову інформацію.

Відомо, що останніми роками чоловік передав РФ такі документи:

  • розвідувальний огляд (за період з 15 до 21 листопада 2021 року) “Тенденції розвитку безпекового середовища у світі та довкола України”;
  • розвідувальний огляд (за період із 22 до 28 листопада 2021 року) “Тенденції розвитку безпекового середовища у світі та довкола України”;
  • розвідувальний огляд (III квартал 2021 року) “Російська Федерація: воєнно-політичні аспекти”;
  • інформаційна довідка “Республіка Білорусь: вплив західних санкцій на економіку країни”.

У квітні 2022 року СБУ викрила Григорія, а 8 квітня він зізнався в скоєному. Протиправні дії чоловіка суд кваліфікував як державну зраду, а саме шпигунство. Посадовця засудили до 12 років ув’язнення з конфіскацією всього майна, оскільки він скоював злочини за грошову винагороду, тобто з корисливих мотивів.

Нагадаємо, жителя Київщини засудили до 16 років позбавлення волі за передання даних представникам ФСБ Росії. До лютого 2022 року він передавав інформацію іноземній розвідці про місця розташування добровольчого батальйону “Азов” та про окремих військовослужбовців. Його визнали винним у державній зраді та веденні незаконної розвідувальної діяльності на користь терористичної організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter