В Англіканській церкві розглянуть можливість використання гендерно нейтральних звернень до Бога

Дата: 09 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Англіканська церква – материнська церква Англіканської співдружності, що налічує близько 77 мільйонів вірян в усьому світі, може замінити терміни, що стосуються Бога, на гендерно нейтральні після того, як про це попросили деякі священники. Навесні 2023 року церква планує створити комісію і розглянути це питання.

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: Gerald Herbert/AP

“У цьому немає нічого нового. Християни з давніх часів усвідомлювали, що Бог не є ні чоловіком, ні жінкою, однак різноманітність способів звертання до Бога і його опису, які можна знайти у Святому Письмі, не завжди знаходила відображення в нашому богослужінні”, – прокоментував речник Англіканської церкви.

Раніше священники просили дозволити використовувати гендерно нейтральні терміни у спілкуванні з Богом замість традиційного “він”. За словами єпископа Майкла Іпгрейва, церква протягом кількох років досліджувала можливість такого підходу стосовно Бога.

“Після деякого діалогу між двома комісіями в цій сфері новий спільний проєкт щодо гендерної мови розпочнеться цієї весни. Як і інші потенційні зміни у дозволених літургійних положеннях та формулюваннях, ці зміни вимагатимуть повного синодального процесу для затвердження”, — сказав Іпгрейв.

Консервативні представники Церкви Англії засудили можливі зміни. Зокрема преподобний доктор Ян Пол зазначив, що вони означатимуть відмову від власної доктрини церкви.

“Той факт, що Бога називають “батьком”, не можна замінити на “мати” без зміни значення, а також не можна гендерно нейтралізувати слово “батько” без втрати значення. Батько і мати не взаємозамінні й ставляться до своїх нащадків по-різному”, — сказав він.

Поки незрозуміло, як саме замінять звернення “Отче наш”, “він” та інші. Будь-які потенційні зміни повинен схвалити Синод – орган ухвалення рішень церкви. Питання гендерно нейтральних термінів розглядатимуть упродовж наступних п’яти років.

Нагадаємо, на початку січня поточного року в Англіканській церкві з’явився перший небінарний священник. Бінго Еллісон, який користується займенником “вони” та є батьком трьох дітей, живе і служить у східному передмісті Ліверпуля.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter