В Афганістані таліби спалюють музичні інструменти, бо ті нібито спричиняють “моральне розбещення”

Дата: 01 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Гераті, західній провінції Афганістану, представники ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” спалили музичні інструменти, стверджуючи, що вони нібито спричиняють “моральне розбещення” молоді.

Про це пише ВВС.

Фото: EPA

З моменту захоплення влади у 2021 році таліби запровадили значну кількість обмежень, зокрема йдеться і про заборону публічної гри на музичних інструментах. У суботу в Гераті вони спалили обладнання на тисячі доларів. 

Засновник національного інституту музики Афганістану Ахмад Сармаст назвав їхні дії “культурним геноцидом” та “музичним вандалізмом”. 

“Народу Афганістану відмовили у творчій свободі. Спалення музичних інструментів у Гераті – це лише невеликий приклад культурного геноциду, який відбувається в країні під керівництвом талібів”, – зазначив Сармаст, який наразі мешкає в Португалії.

Серед предметів, підпалених у Гераті, були гітара, фісгармонія і табла (різновид барабана), а також підсилювачі та динаміки, судячи із зображень в інтернеті. Багато з них вилучили з місць проведення весіль у місті.

Представник міністерства запобігання пороку та пропаганди чесноти руху “Талібан” заявив, що виконання музики нібито “змушує молодь збитися зі шляху”.

Аналогічне багаття з інструментів таліби вже організовували 19 липня. Тоді уряд країни розмістив фотографії пожежі, але не повідомив, у якій частині країни вона сталася.

Раніше всі форми музики також були заборонені на громадських зборах, на телебаченні та радіо, поки таліби перебували при владі в Афганістані із середини 90-х до 2001 року.

Нагадаємо, що на початку липня 2023 року представники руху “Талібан” наказали закрити салони краси впродовж наступного місяця.

Салони краси зʼявилися в Кабулі й інших афганських містах за кілька місяців після усунення “Талібану” від влади наприкінці 2001 року. Багато з них продовжували працювати після того, як таліби повернулись у 2021 році, проте із закритими вікнами й вивісками.

За словами талібів, вони поважають права жінок, але відповідно до свого тлумачення ісламського права й афганських звичаїв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter