В 2022 році МОЗ планує ревакцинувати українців проти коронавірусу

Дата: 26 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У Міністерстві охорони здоров’я планують ревакцинувати українців проти COVID-19 двома дозами препарату через один рік після отримання базового курсу щеплення.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю “Суспільному”.

Джерело: AP

Людина, яка отримала щеплення в 2021, має через один рік звернутися до пункту щеплення та центру вакцинації населення і отримати повторне щеплення двома дозами вакцини. При цьому вона може обрати інший тип вакцини, який використовувався під час першого щеплення“, — пояснив він.

За словами головного державного санітарного лікаря, в Україну може приїхати будь-яка вакцина: AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson тощо.

Точний графік постачання препарату за механізмом розподілу вакцин у світі COVAX буде відомий у першому кварталі 2022 року.

Враховуючи поточні залишки, у нас є законтрактовано або вже гарантовано надходження для вакцинації принаймні 70% населення України повноцінною ревакцинацією двома дозами“, — запевнив Ігор Кузін.

Він також наголосив, що бустерна доза і ревакцинація – це одне й те саме.

“Тобто ревакцинальна доза – це і є той бустер. Його вводять через певний проміжок часу після отримання повного курсу вакцинації. Коректно вживати поняття “ревакцинальна” доза, адже йдеться про щеплення, яке людина отримує після того, як пройшла повний курс вакцинації”, – уточнив головний санлікар.

Кузін зазначив, що ревакцинація не обов’язково проводиться двома дозами, але варто почекати рішення Національної технічної групи експертів з питань імунізації для остаточного рішення.

Нагадаємо, у грудні поточного року Міністерство охорони здоров’я видало наказ, яким розширило перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти коронавірусу. 

На період дії карантину обов’язковою вакцинація стане ще й для працівників: 

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності;
  • органів місцевого самоврядування; 
  • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;
  • комунальних підприємств, установ та організацій.

Уряд не вважає обов’язкову вакцинацію працівників деяких сфер порушенням прав людини, бо ця вимога вже міститься в чинному законодавстві, зокрема в статті 12 закону про захист від інфекційних хвороб. Не вважають порушенням прав людини обов’язкові щеплення й у ЄСПЛ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter