Нещеплених працівників дитсадків також відсторонятимуть від роботи

Дата: 17 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я видало наказ, яким розширило перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти коронавірусу. 

Про це повідомили у МОЗ.

Фото: Центр громадського здоров’я

На період дії карантину обов’язковою вакцинація стане ще й для працівників: 

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності;
  • органів місцевого самоврядування; 
  • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;
  • комунальних підприємств, установ та організацій.

Наказ набере чинності через один місяць із дня опублікування.  Працівників вищезазначених установ, які не щепляться проти ковіду протягом цього періоду, відсторонять від роботи без збереження заробітної плати. 

Обов’язковій вакцинації не підлягатимуть лише ті працівники, які мають абсолютні протипоказання. Восени МОЗ затвердило форму довідки про протипоказання.

З початку листопада в Україні від роботи відстороняють нещеплених працівників сфери освіти, а у грудні до них доєднались невакциновані працівники соцслужб, реабілітаційних центрів, стратегічних підприємств та низки інших організації. Нині відомо про щонайменше два випадки, коли такі відсторонення оскаржили у суді вчителі. 

Уряд не вважає обов’язкову вакцинацію працівників деяких сфер порушенням прав людини, бо ця вимога вже міститься в чинному законодавстві, зокрема в статті 12 закону про захист від інфекційних хвороб. Не вважають порушенням прав людини обов’язкові щеплення й у ЄСПЛ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter