Узбекистан відмовився визнавати так звану незалежність ОРДЛО та наполягає на припиненні війни

Дата: 17 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Узбекистан підтримує територіальну цілісність України та відмовляється визнавати так звану незалежність ОРДЛО. 

Про це з посиланням на заяву очільника МЗС країни Абдулазіза Камілова повідомляє “Радіо Озодлик”. 

Абдулазіз Камілов. Фото: kun.uz

Щодо ситуації в Україні Камілов висловився, виступаючи на 24-му пленарному засіданні Сенату Олій Мажліса – верхньої палати парламенту Узбекистану.

“По-перше, ситуація довкола України викликає серйозне занепокоєння в Узбекистані. По-друге, ми прихильники того, щоб мирним шляхом знайти рішення у цій ситуації та врегулювати конфлікт політико-дипломатичними засобами. Але для цього насамперед необхідно негайно припинити військові дії, насильство… Узбекистан визнає незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Ми не визнали (так звані. – Ред.) Луганську та Донецьку народні республіки”, – сказав він. 

Очільник тамтешнього МЗС зазначив, що Узбекистан “історично має традиційні всебічні зв’язки й з Росією, і з Україною”:

“Ми продовжимо взаємовигідну співпрацю із цими двома країнами, виходячи з наших національних інтересів. З одного боку, Росія – провідний торговельний партнер Узбекистану, у нас із нею стратегічне партнерство та союзницькі відносини. З іншого боку, ми співпрацюємо з Україною з багатьох напрямків, у тому числі у торговельно-економічній, культурній, освітній, сільськогосподарській сферах”.

Квіти та записки з побажаннями миру та сил, які залишили мешканці Ташкента під будівлею посольства України. Фото: інстаграм-сторінка Посольства України у Республіці Узбекистан

Камілов додав, що Узбекистан, згідно з зовнішньополітичною концепцією, не бере участі в жодних військово-політичних блоках, а військовослужбовців країни не залучають до військових конфліктів за кордоном. 

Згадав у своєї промові голова МЗС й про санкції, накладені на Росію через розв’язання війни. РФ стала лідером у світі за кількістю накладених санкцій, обігнавши Іран та Північну Корею. Камілов зазначив, що обмеження мають прямий вплив на Узбекистан, а тому влада країни працює над мінімізацією цієї шкоди. Узбекистан санкції щодо Росії не вводить. 

Попри це Узбекистан продовжує надавати гуманітарну допомогу Україні. Раніше посольство України в Узбекистані відкрило спеціальний рахунок у національному банку країни, на який громадяни та юридичні особи республіки можуть здійснити переказ коштів, а також відкрило гарячу лінію для охочих надати допомогу українцям.

Посол України в Ташкенті Микола Дорошенко вже дякував Узбекистану за надання 28 тонн гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, що 21 лютого Путін визнав “незалежність” захоплених бойовиками територій Луганської та Донецької областей, а згодом у присутності терористів Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника підписав відповідні укази. 

24 лютого Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter