Ув’язнений у РФ журналіст Владислав Єсипенко став лауреатом премії Barbey Freedom to Write Award

Дата: 20 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Журналіст Владислав Єсипенко, незаконно затриманий в окупованому Росією Криму в березні 2021 року та засуджений до шести років колонії загального режиму, отримає нагороду Американського ПЕН Barbey Freedom to Write 2022 року.

Про це повідомляється на сайті PEN-Ukraine

Владислав Єсипенко з дружиною Катериною (фото 2021 року). Джерело: svoboda.org

Церемонія нагородження відбудеться 23 травня в Американському музеї природознавства на Мангеттені. Відзнаку журналіста отримає його дружина Катерина Єсипенко.

У PEN-Ukraine нагадали, що на момент затримання Єсипенко мешкав на материковій Україні з дружиною та семирічною донькою, працював як фрілансер із проєктом “Крим.Реалії”. Окупований півострів відвідував з журналістськими завданнями. Затримали Єсипенка після того, як 9 березня в Сімферополі він відвідав акцію до дня народження Тараса Шевченка.

Перед тим як його затримали, Єсипенко знімав на вулицях півострова сюжет про те, як окупація змінила життя на півострові. Працював над матеріалами різної тематики: підвищення цін, конфіскація приватної власності, життя кримських татар, екологічна криза, яку Росія принесла в Крим після 2014 року.

Протягом перших 27 днів після незаконного затримання до журналіста не допускали адвокатів. Катували електричним струмом, намагаючись отримати необхідні свідчення. Пропагандистський російський телеканал “Крым 24” показав постановне інтервʼю з Єсипенком, в якому той підтвердив, що працював для проєкту “Крим.Реалії”, а відзняті матеріали нібито передавав українським спецслужбам.

Утримували медійника в Сімферопольському СІЗО. Журналістові погрожували розправою, тим, що вбивство замаскують під суїцид. Його позбавили медичної допомоги, якої він потребував у звʼязку з хворобою нирок.

16 лютого 2022 року Єсипенка засудили до шести років колонії загального режиму та штрафу за сфабрикованою справою про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою. Російські прокурори просили для нього 11 років увʼязнення.

Премія Американського ПЕН Barbey Freedom to Write Award була заснована 1987 року. Її вручають письменникам та митцям, увʼязненим за їхню роботу. Одним з лауреатів відзнаки 2017 року став ще один в’язень Кремля – український кінорежисер Олег Сенцов. Його звільнили з російської в’язниці через два роки після отримання нагороди.

До початку широкомасштабного наступу РФ в окупованому Криму було ув’язнено 13 журналістів. Це кримськотатарські громадянські журналісти Осман Аріфмеметов, Марлен (Сулейман) Асанов, Асан Ахтемов, Ремзі Бекіров, Тимур Ібрагімов, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Амет Сулейманов, Руслан Сулейманов та Рустем Шейхалієв, журналісти Олексій Бессарабов, Владислав Єсипенко, а також Наріман Джелял, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, в минулому журналіст.

Читайте також: “Переслідування журналіста Владислава Єсипенка: чому ця кримінальна справа сфальшована”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter