Уряди Гройсмана і Гончарука не спромоглися почати житлові програми з банком РЄ – Держмолодьжитло

Дата: 13 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Уряди Володимира Гройсмана та Олексія Гончарука не спромоглися налагодити співпрацю з Банком розвитку Ради Європи щодо створення житлових програм для переселенців. 

Як передає кореспондент видання ZMINA, про це під час круглого столу “Забезпечення ВПО, учасників АТО та ООС житлом: державні програми та ініціативи” повідомив голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

Він нагадав, що Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у своїй резолюції № 2198 про гуманітарні наслідки війни в Україні звернулася до уряду України та Банку розвитку Ради Європи як фінансової установи. Асамблея закликала сторони почати співпрацю та розробити програми пошуку сталих рішень для забезпечення житлом переселенців в Україні.

За словами Сергія Комнатного, Балканські країни вирішували житлові проблеми переселенців через співпрацю з цим банком. Наразі з банком активно співпрацюють Грузія та Молдова.

“Але Україна досі не налагодила співпраці з ним. Я піднімав це питання перед двома попередніми прем’єр-міністрами. В уряді утворювалися робочі групи та проводили круглі столи, але на цьому справа так і завершилась”, – розповів він. 

Голова правління пояснив, що для співпраці з цим соціальним банком Ради Європи потрібно стати його членом, а для цього попередньо необхідно розпочати перемовини про умови членства та членських внесків. 

Сергій Комнатний

Сергій Комнатний повідомив, що самостійно звернувся до банку про співпрацю. У відповідь він отримав велику кількість даних про програми, які діють в інших країнах. Ці програми за кордоном передбачають або кредит з відсотковою ставкою до 3%, або грантові програми спільно з органами місцевого самоврядування на безповоротній основі. Банк розробляє свої програми для кожної країни. 

“Банк повідомив, що вони готові співпрацювати з Україною, але для цього потрібне відповідне рішення українського уряду. Я підняв це питання вже перед третім прем’єр-міністром Денисом Шмигалем і сподіваюся, з третьої спроби вийде зрушити питання”, – сказав Сергій Комнатний.  

Учасники круглого столу констатували, що наразі жодні наявні житлові програми для внутрішньо переміщених осіб не можуть задовольнити їхній запит повною мірою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter