Урядовці взялись за спасіння річки Рось, захистом якої займався загиблий на фронті активіст Олег Собченко

Дата: 22 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець на Черкащині провів друге засідання Міжвідомчої робочої групи щодо розв’язання проблем басейну річки Рось.

Про це розповіли в уряді. 

Фото: goodtravelmood

Річка Рось має довжину 346 кілометрів, а її басейн розташований на території Вінницької, Житомирської, Київської та Черкаської областей. На її березі лежить парк “Олександрія”, а також утворено десяток річищних водосховищ й щонайменше тринадцять малих гідроелектростанцій. 

Активісти не перший рік закликають владу звернути увагу на ситуацію з річкою, бо екологи б’ють на сполох через її надмірне зарегулювання та забруднення. Одним з тих, хто опікувався долею Росі, був Олег Собченко, який загинув на фронті 24 січня цього року.

Після заклику його друзів підтримати петицію з вимогою врятувати річку, та зібрала необхідні 25 тисяч підписів, тож президент доручив уряду розв’язати питання. 

Олег Собченко. Фото: “Суспільне Черкаси”
“Водойма у жахливому стані та потребує невідкладних і комплексних рішень. Заслухав як виконуються попередні доручення. Сфокусували увагу на напрацюванні плану дій щодо розв’язання проблем басейну річки Рось. Громадськість та екологічна спільнота очікують від нас план конкретних дій”, – цитує урядова пресслужба слова Стеця після засідання спеціальної робочої групи. 

Нині серед першочергових завдань, про які кажуть посадовці, виокремили такі: 

  • регіональний офіс водних ресурсів річки Рось має переглянути режими використання водосховищ, що мають ГЕС;
  • контроль витрат води для експлуатації цих ГЕС мають здійснювати щоденно;
  • Держводагентство має спільно з місцевою владою визначити подальшу долю безхазяйних гідротехнічних споруд;
  • Держгеонадра мають спільно з Держводагентством активізувати роботу з відновлення перевірок підземних вод та обліку їх використання;
  • Держекоінспекція має підготувати пропозиції щодо проведення перевірок дотримання природоохоронного законодавства у басейні Росі.

Нагадаємо, що стягнені з бізнесмена Геннадія Корбана гроші за судові витрати у справі проти активіста Романа Ратушного і ГО “Захистимо Протасів Яр” направлять на подальший юридичний захист Протасового Яру і створення заказника. 

Зберегти територію від забудови в пам’ять про Ратушного обіцяв мер Києва Віталій Кличко під час прощання з загиблим активістом.

Про життя та діяльність Романа, а також спогади про нього — в матеріалі ZMINA: “Удар під дих цілому поколінню”: друзі та однодумці — про загибель на війні київського активіста Романа Ратушного

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter