Урядова комісія підтвердила ще 232 факти позбавлення свободи українців унаслідок збройної агресії

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Комісія при Мінреінтеграції підтвердила факти позбавлення 232 громадян свободи внаслідок збройної російської агресії проти України. 

Про це розповіли в уряді.

Будівля Кабінету Міністрів України. Ілюстраційне зображення. Фото: вікіпедія

Засідання комісія провела 7 січня. 

Серед людей, щодо яких ухвалили рішення, 209 уже звільнили з російського полону, а 23 ще чекають на звільнення. 

Тепер вони зможуть отримати по 100 тисяч гривень державної допомоги. Виплатять її після того, як урядовці отримають необхідні документи щодо кожного випадку. 

Комісію при Мінреінтеграції створили відповідно до підписаного президентом Володимиром Зеленським торік закону про захист бранців Кремля. 

Позбавленими свободи можуть вважати: 

  • військових, які потрапили в полон і Громадяни України, які були позбавлені свободи державою-агресором, її органами у зв’язку із захистом ними державного суверенітету України, її незалежності, територіальної цілісності.;
  • цивільних заручників і Громадяни України, які були позбавлені свободи для шантажу України, іншої держави, міжнародних організацій, юридичних або фізичних осіб.;
  • ув’язнених з політичних причин і Громадяни України, які були позбавлені волі державою-агресором, її органами у зв’язку з веденням цими громадянами діяльності, спрямованої на вираження проукраїнських поглядів, цінностей, позицій, а також за їхню професійну, громадську, політичну чи правозахисну діяльність.

Увалений закон гарантує й право бранців на медичну та реабілітаційну, зокрема психологічну, допомогу. Документ не містить якоїсь конкретної інформації про ці заходи, крім згадки про те, що військовополонені повинні пройти ці заходи, а політв’язні та заручники – можуть. 

Адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова раніше докладно розповідала, що змінить закон для бранців Кремля та їхніх родичів.

Нагадаємо, що торік понад 460 українських політв’язнів отримали по 100 тисяч допомоги від уряду. 

Фотографія обкладинки: nara.getarchive.net

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter