Уряд затвердив положення Мінреінтеграції: над чим працюватиме міністерство?

Дата: 07 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів затвердив положення про Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції) та призначив заступницю міністра Інну Голованчук.

Про це повідомляє пресслужба міністерства та представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан у мережі Facebook. 

За словами міністра та віцепрем’єр-міністра України Олексія Резнікова, тимчасово окуповані Крим та Донбас стоять на порядку денному з однаковим пріоритетом, і відповідним чином виписано положення міністерства

Основними завданнями відомства Мінреінтеграції, зокрема, формування та реалізацію державної політики з питань тимчасово окупованих територій України та захисту прав населення, що на них проживає.

У міністерстві поставили собі за мету відновити на цих територіях конституційний лад, територіальну цілісність у межах міжнародно визнаного державного кордону України, відновити та розбудувати мир, а також інтегрувати тимчасово окуповані території. 

Як повідомив Олексій Резніков, його міністерство займатиметься також прилеглими до зон конфлікту областями. Йдеться про Херсональку, Донецьку та Луганську області, які стануть для держави головними бюджетними регіонами. 

“Ми не зможемо говорити про реінтеграцію окупованих територій, якщо ми не будемо показувати тамтешнім мешканцям, що в незалежній Україні краще. Тому нам потрібно перш за все розвивати ці регіони”, – обґрунтував міністр. 

Положення визначило за міністерством повноваження зі збору та систематизації інформації про факти порушення прав громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Окрім того, відомство координуватиме заходи стосовно захисту і забезпечення прав та інтересів людей, позбавлених особистої свободи внаслідок дій незаконних збройних формувань, окупаційної адміністрації та органів влади Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України, і їхніх сімей. Мінреінтеграції серед іншого координуватиме підготовку та впровадження засад перехідного правосуддя, виконання заходів, спрямованих на захист і відновлення права на активи державної, комунальної та приватної власності, що розташована на тимчасово окупованій території.

Координаторка напрямку гуманітарної та інформаційної політики стосовно тимчасово окупованих територіях при Офісі з розробки гуманітарної політики Олександра Дворецька вважає, що міністерство отримало широкі повноваження. Деякі з них, на її переконання, будуть потребувати роз’яснення і уточнення, а їх реалізація дуже буде залежатиме від уваги, яку міністерство буде готова приділити цьому питанню.

Олександра Дворецька звертає увагу, що у Мінреінтеграції суттєво розширюються повноваження в сфері інформаційної політики. Наразі лишається невідомим, яким чином вони будуть розподілятися між профільним Міністерство культури та інформаційної політики, яке знаходиться в стані нової перебудови.

Як випливає з положення, Укрінформ залишається в Міністерстві культури, а новостворений телеканал “ДОМ” переходить до Мінреінтеграції.

Окрім цього, Мінреінтеграції опікуватиметься дозволами іноземним журналістам для відвідання тимчасово окупованої території. Відомство також подаватиме документи до міграційної служби для всіх іноземних журналістів, які хочуть отримати посвідку на тимчасове проживання в Україні у зв’язку з роботою в сфері медіа.

У Мінреінтеграції утворили ще одну посаду заступника міністра. Її обійняла донетчанка Інна Голованчук. Раніше вона працювала радницею міністра охорони здоров’я та очолювала відділ зовнішніх зв’язків та європейської інтеграції Міністерства. Окрім цього, вона протягом восьми років працювала у фонді Катерини Ющенко “Україна 3000” та в ПРООН. Одружена, виховує двох дітей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter