Уряд встановив вимоги до виборчих дільниць для доступу людей з інвалідністю

Дата: 12 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет міністрів затвердив вимоги до приміщень виборчих дільниць, які мають забезпечити доступ для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Про це повідомляє Урядовий портал.

“Ці критерії дозволять забезпечити доступність та інклюзивність виборчого процесу, а отже, сприятимуть дотриманню виборчих прав осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення”, — цитує пресслужба міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова.

Так, згідно з критеріями доступності:

  • біля дільниць мають бути облаштовані безоплатні паркомісця не далі, ніж за 50 метрів від виборчої дільниці;
  • на входах до приміщень дільниць повинні бути пандуси або піднімальні пристрої;
  • шляхи руху до будівлі та приміщень виборчих дільниць мають обладнати засобами орієнтування та інформаційної підтримки.

Окрім того, пішохідні доріжки, тротуари і пандуси мають бути рівними та без бордюрів, що можуть перешкоджати пересуванню на колісних кріслах або на милицях. Дверні отвори приміщень – без порогів і перепадів висот підлоги. Ширина дверних отворів і відкритих отворів у стіні, а також виходів з приміщень виборчих дільниць на сходову клітку має становити не менше 90 см.

“Якщо приміщення виборчих дільниць неможливо повністю пристосувати для потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування мають забезпечити безперешкодний доступ до таких приміщень”, – йдеться в повідомленні уряду.

Читайте також: Як проголосувати на місцевих виборах незалежно від “прописки” та стану здоров’я

Раніше ZMINA писала про те, з якими перешкодами стикаються люди з інвалідністю, які попри законодавчу можливість проголосувати вдома хочуть самостійно прийти на дільниці. Це, зокрема, облаштування дільниць на другому поверсі школи, куди не можна дістатись на візку, і відсутність бюлетенів, надрукованих шрифтом Брайля, що змушує виборців користуватись сторонньою допомогою під час голосування, і власне ставлення до людей з інвалідністю на дільницях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter