Уряд закликали продовжити термін перебування білорусів в Україні

Дата: 14 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України закликають збільшити термін законного перебування громадян Білорусі в Україні. 

З відповідною заявою виступила низка українських правозахисних організацій. 

Правозахисники нагадали, що від початку протестів українські посадовці, зокрема президент Володимир Зеленський, висловлювали підтримку білоруському народу. Зі свого боку Польща вже презентувала план солідарності з Білоруссю, який, зокрема, охоплює положення, пов’язані з полегшенням в’їзду білорусів і їхнім доступом до ринку праці, а Литва відкрила кордони для білорусів, які виїжджають з гуманітарних міркувань і розробила план заходів з надання їм притулку.

Підписанти звернення наголошують, що збільшення терміну законного перебування білорусів в Україні не потребує внесення змін до законів, додаткових витрат з бюджету та інших дій з боку держорганів. Водночас, на їхню думку, таке рішення знизить навантаження на українську міграційну службу, дозволить білорусам комфортно перебувати в Україні та стане актом підтримки народу в його боротьбі проти диктатури.

Нагадаємо, що протести в Білорусі продовжуються вже 36 днів. Демонстранти закликають Олександра Лукашенка піти у відставку, адже не згодні з офіційними результатами виборів президента, що відбулися в країні ще на початку серпня. 

За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників білоруських протестних акцій зникли безвісти. Ще тисячі білорусів у перші дні протестів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися силовики. ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах тримали людей, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську. На початку вересня стало відомо про щонайменше 15 громадян Білорусі, які просять притулку в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter