Уряд відправив для українських дітей за кордон вже близько 600 тисяч книг

Дата: 23 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У понад 20 країн світу відправили близько 600 тисяч книг для українських дітей, які були вимушені покинути дім через повномасштабне російське вторгнення. 

Про це розповіла заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова в Українському медіацентрі. 

Фото: Kateryna Ishchenko

В Україні під патронатом першої леді Олени Зеленської Український інститут книги, Міністерство закордонних справ та Міністерство культури та інформаційної політики впроваджує проєкт “Книжки без кордонів”.

До цього всередині країни й за кордоном активісти започаткували сотні кампаній з розповсюдження книжок серед біженців, про які розповідали журналісти. 

У рамках урядового проєкту “Книжки без кордонів” вдалось надрукувати щонайменше 100 тисяч книжок для дітей. 

“Не в кожній “тривожній валізі” вистачило місця для книг та іграшок. А хтось, виїжджаючи, зовсім не мав валіз і речей, бо нічого не залишилося… Та ось тепер дитина каже: “Почитай мені казку”. Отже, книжка, як у казці, має з’явитися! Якщо потрібно, для цього вона подолає всі кордони”,казала Зеленська. 

Книги, за словами урядовців, допомагають тримати зв’язок з переселенцями як всередині країни, так і за її кордонами. 

“Українські книги, які ми роздаємо нашим дітям – це такий місточок, який дозволяє їм тримати надію, що вони повернуться, він дозволяє не втрачати емоційний та психологічний зв’язок зі своєю країною”, – додає Джапарова. 

У деяких країнах, куди після початку повномасштабного вторгнення виїхало найбільше українців, книжки українською друкують тамтешні видавці. До прикладу, Міністерство культури та національної спадщини Польщі виділяє кошти для цього. У країні поширили вже близько 30 тисяч українських книг, в тому числі й серед польських шкіл. 

За словами Надзвичайного і Повноважного Посла України в Польщі Василя Зварича, в польських школах нині вчаться близько 200 тисяч українських дітей. 

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення з України, за оцінками ЮНІСЕФ,  поїхали щонайменше два мільйони дітей, а ще три мільйони стали внутрішніми переселенцями. 

Фото: UNICEF

На порталі Управління Верховного комісара ООН, де публікують дані щодо кількості українських біженців, не виокремлюють із загальної кількості дітей. За даними на 7 березня поточного року, біженцями внаслідок повномасштабного російського вторгнення загалом стали 8,1 мільйона українців. 

У ЮНІСЕФ вважають, що війна в Україні штовхає ціле покоління дітей до краю прірви, адже щонайменше 1,5 мільйона з них тепер мають ризики депресії, тривожності, посттравматичного стресового розладу та інших проблем психічного здоров’я з потенційними довгостроковими наслідками.

Також відсоток дітей, які живуть у бідності, майже подвоївся (з 43% до 82%), а особливо гострою є ситуація для 5,9 мільйона внутрішніх переселенців в Україні, кажуть експерти. 

Нагадаємо, що понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками подій війни, розлучились із рідними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter