Уряд ухвалив низку рішень задля соціального та правового захисту політв’язнів і членів їхніх родин

Дата: 20 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Уряд ухвалив постанову від 15 листопада 2022 р. № 1281, якою затвердив положення про Комісію з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, склад такої Комісії, порядок прийняття рішень щодо різних категорій громадян і перелік документів, які потрібно надати для розгляду.

Про це повідомляє Представництво президента України в Автономній Республіці Крим. 

Це рішення визначило порядок призначення та виплати щорічної й одноразової допомоги незаконно ув’язненим і членам їхніх сімей.

Щорічну допомогу виплачуватимуть під час перебування людини в місцях несвободи, а одноразову — після звільнення.

Також окремо від зазначеної допомоги буде проводитись компенсація витрат на професійну правову допомогу, яка надавалася таким громадянам.

Заяви та документи для прийняття відповідного рішення Комісією та проведення виплат приймає Мінреінтеграції. 

Як відомо, 19 листопада набув чинності закон № 6104, що визначає правовий статус, забезпечує правовий захист і допомогу політв’язням, особам, ув’язненим з політичних мотивів, та їхнім родинам.

Як повідомляє Кримська правозахисна група, станом на 14 вересня 2022 року щонайменше 140 громадян України перебувають у місцях позбавлення волі в межах політично мотивованого або релігійного кримінального переслідування. Росія продовжила своє політично вмотивоване переслідування кримських татар також після неспровокованого повномасштабного вторгнення в Україну.  

За даними Кримськотатарського ресурсного центру, за дев’ять місяців 2022 року російські силовики провели в тимчасово окупованому Криму 25 обшуків, 108 затримань або утримань та 124 допити, опитування або “бесіди”. Загальна кількість арештів за звітний період становить 138.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter