Уряд створив центральне управління захисту прав військовослужбовців

Дата: 04 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні створили Центральне управління захисту прав військовослужбовців, що підпорядковується міністру оборони та відповідатиме за розгляд звернень та скарг військовослужбовців. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Getty Images

Новостворене управління також відповідатиме за надання первинної правничої допомоги, проведення перевірок і розслідування порушень прав військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Основними порушеннями, які перевірятиме управління, є:

  • забезпечення військовослужбовців;
  • право на відпустку;
  • недопущення зловживання правами командирів;
  • ненадання / недостатнє надання медичної допомоги;
  • соціальні гарантії;
  • порушення гендерної рівності.

Управління має гарячу лінію для скарг, а також “інструменти моніторингу соцмереж, де військові пишуть про порушення своїх прав”.

Посадовці кажуть, що вивчали досвід країн, де інститут військового омбудсмана вже довів свою ефективність, а саме Норвегії, Австрії, Німеччини, Канади, Ірландії, Чеської Республіки, Бельгії та Швеції, де такий омбудсман працює понад 110 років.

Нагадаємо, що до загальних обов’язків військовослужбовців ЗСУ додали норму про недопущення сексизму та домагань. 

Передбачили також, щоб службове розслідування, пов’язане з дискримінацією за ознакою статі та сексуальним домаганням, проводила спеціальна комісія. До її складу мають увійти представники обох статей у рівному співвідношенні. 

Також у Міноборони анонсували появу електронних рапортів. Рапорт є основним інструментом, щоб повідомити про порушене право у війську, втім, досі чимало бійців та бійчинь навіть не знають, що можуть подати його в певних ситуаціях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter