Уряд схвалив концепцію розвитку кримськотатарської мови (доповнено)

Дата: 07 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Уряд схвалив проєкт розпорядження “Про схвалення Концепції розвитку кримськотатарської мови”.

Про таке рішення Кабміну повідомив народний депутат від “Слуги народу” і представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан у Telegram.

Віце-прем’єр Олексій Резніков заявив, що ця концепція є “фундаментом роботи на 10 років вперед”, на 2022-2032 роки.  

Зокрема, нею закріплюється ідея розвитку кримськотатарської мови на основі латинської графіки. Латинську абетку кримськотатарської мови планується затвердити на рівні Кабміну. 

Документ покликаний створити умови для ревіталізації кримськотатарської мови до безпечного рівня шляхом законодавчого, інституційного, організаційного, фінансового, інформаційного та іншого забезпечення її функціонування як мови одного з корінних народів України.

Розпорядження має розширити сферу застосування кримськотатарської мови, заохочення до її вивчення громадян України, популяризацію серед різних вікових груп, особливо – серед молоді.

Передбачається, що це не лише сприятиме збереженню і розвитку унікального соціокультурного явища, чинника самоідентичності і самовідтворення кримських татар, а й забезпечить додаткові передумови для деокупації Криму.

За словами заступника міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігоря Яременка, до серпня 2021 року Мінреінтеграції має розробити План заходів на виконання цієї концепції. 

Нагадаємо, у лютому мовний омбудсман Тарас Кремінь закликав владу протидіяти боротьбі проти кримськотатарської та української мов на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). На його переконання, Росія ставить за мету тотально та повністю асимілювати населення ТОТ відповідно до своїх доктрин, зокрема “Русского лета”, оприлюднених на сторінках Держдуми, МЗС РФ та “Россотрудничества”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter