Уряд схвалив постанову про логістичні ланцюжки отримання донорської крові на фронт: що зміниться?

Дата: 06 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, що впорядковує механізм одержання донорської крові та її компонентів на фронт.

Про це розповіли в уряді. 

Фото: Metin Aktas\Anadolu Agency

Посадовці Міністерства охорони здоров’я від початку повномасштабного вторгнення Росії працюють над трансформацією системи переливання крові та її компонентів.

Ще у липні минулого року уряд схвалив наказ, що змінив механіку порятунку цивільних зі значною втратою крові. Водночас цей же документ став поштовхом для змін у воєнній медицині. 

Тепер процес отримання донорської крові та її компонентів медичними підрозділами сил безпеки та оборони має такий вигляд: 

  • опорний суб’єкт системи крові комплектує необхідний обсяг донорської крові та її компонентів і повідомляє регіональних координаторів про дату та місце, де їх можна забрати;
  • регіональний координатор отримує, транспортує та розподіляє донорську кров та її компоненти відповідно до заявок, які до цього подали координатори медичних підрозділів. 

Визначили й алгоритм дій у разі масового надходження поранених. У цьому випадку медичні підрозділи можуть забрати необхідну кількість донорської крові та її компонентів в допоміжному тимчасовому банку крові, про місце розташування якого відомо виключно їм.

“Фактично завдання підрозділів зводиться до формування заявок і звітів, в яких відповідальні особи медичних підрозділів заповнюють мінімум необхідної інформації. Такий підхід дозволяє військовим медикам оптимально витрачати свій час та не докладати зайвих зусиль на пошук і забезпечення доставки донорської крові та її компонентів”, – кажуть у МОЗ. 

Нині понад 60% превентивних смертей на полі бою пов’язані саме з крововтратою, тож вчасне переливання цільної крові або її компонентів може суттєво зменшити цей відсоток, вважають посадовці. 

Нагадаємо, що в Україні цьогоріч стартувала кампанія з популяризації донорства серед населення, мета якої – зробити донацію корисною звичкою. Вона отримала назву “Розквітай”, і в комунікації уряд більше уваги приділятиме користі, яку отримують самі донори, коли здають кров.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter