Уряд пропонує посилити прозорість використання міжнародної фінансової допомоги

Дата: 13 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України схвалив проєкт закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо звітування в рамках залучення міжнародної допомоги”, який пропонує посилити прозорість використання міжнародної фінансової допомоги. 

Про це розповіли в уряді. 

Запропоновані урядовцями зміни не поширюватимуться на міжнародну технічну та гуманітарну допомоги. 

Автори законопроєкту пропонують, щоб: 

  • юридичні особи, які прямо або опосередковано мають у розпорядженні, отримують та використовують кошти міжнародної допомоги, подавали фінансову звітність, аудиторські звіти та будь-які інші документи Мінфіну через автоматизовану інформаційну систему, яку ще треба створити;
  • суб’єкти аудиторської діяльності, які, згідно із законодавством, мають право надавати юрособам аудиторські послуги з аудиту фінансової звітності та/або з виконання інших обов’язкових завдань щодо перевірки використання цих коштів, мають подавати до Органу суспільного нагляду за їхньою діяльністю інформацію про надання таких послуг.

У законопроєкті також визначили, що Мінфін встановлюватиме критерії до суб’єктів аудиторської діяльності, які мають право надавати аудиторські послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності юридичних осіб та виконувати інші обов’язкові завдання з перевірки використання цих коштів. 

Тепер документ надішлють до Верховної Ради, щоб його розглянули нардепи. 

Нагадаємо, що Держаудитслужба підтвердила зловживання на 21 мільйон гривень під час відбудови в Гостомелі. Щонайменше 2,9 мільйона гривень витратили на відновлення вікон у будинках, де квартири забудовник ще навіть не встиг продати. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter