Уряд Франції заборонив низку праворадикальних та ісламістських груп, які поширюють ненависть

Дата: 27 Червня 2024
A+ A- Підписатися

26 червня, за кілька днів до першого туру прискорених парламентських виборів, уряд Франції наказав розпустити низку радикальних правих і мусульманських угруповань.

Про це повідомляє The Associated Press.

Фото: Sud Radio

Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен пояснив, що ці угруповання займаються поширенням екстремістської риторики та провокуванням ненависті. Відповідні накази включають початок розслідувань щодо цих груп.

Однією з розпущених груп є GUD, відома своєю агресивністю та антисемітизмом. Її члени підтримували праворадикальну лідерку Марін ле Пен.

Ще одне угруповання, Les Remparts, звинувачують у провокуванні ненависті, дискримінації та насильства щодо іноземців та загалом темношкірих людей. Міністерство вважає, що Les Remparts пов’язане з озброєним нападом праворадикальних бойовиків на громадську організацію під час конференції про палестинців у 2023 році.

Також забороняється діяльність групи Jonas Paris, яка заявляє про підтримку мусульманської спільноти Франції, але насправді закликає до насильства, ненависті та дискримінації проти немусульман, жінок і ЛГБТІК+ людей.

На початку місяця президент Емманюель Макрон ініціював проведення виборів у пришвидшеному режимі після того, як його партія програла на виборах до Європарламенту. Через це Франція може вперше з часів нацистської окупації опинитися під владою праворадикального уряду.

У теледебатах 24 червня 28-річний голова фракції “Національне об’єднання” Жордан Барделла знову запропонував скасувати безплатні медичні послуги для іноземців і заборонити особам з подвійним громадянством займати певні “стратегічні” державні посади. Це обурило прем’єр-міністра Габріеля Атталя, який заявив, що ці пропозиції вмотивовані ксенофобією та расизмом, адже один із представників партії Барделла в Європарламенті є франко-росіянином.

Напередодні виборів у Франції спостерігається активізація антисемітської та антимусульманської риторики. Громадська організація SOS Racisme оголосила, що звернулася до суду з вимогою зупинити поширення популярного відео, яке висміює людей африканського походження і закликає їх “їхати додому”. Організація вимагає, щоб проти творців відео висунули звинувачення у провокуванні расової ненависті.

Нагадаємо, що 23 червня, у неділю, тисячі жінок вийшли на вулиці міст Франції, щоб протестувати проти ультраправої партії “Національне обʼєднання” Марін Ле Пен, оскільки опитування показують, що партія може перемогти на майбутніх парламентських виборах.

Близько 200 жіночих правозахисних організацій та профспілок організували марші в десятках міст, зокрема й у Парижі, заявляючи, що права жінок перебувають у зоні ризику, коли країнами керують ультраправі партії. У столиці Франції до протесту долучилися близько 10 тисяч жінок.

Канал France 24 зазначає, що учасниці акції були одягнені в рожеві й фіолетові кольори та тримали плакати з гаслами “Відкиньте ультраправих, а не наші права”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter