Уряд дозволив отримувати ліцензію для проведення реабілітації фахівцям, які не є медпрацівниками

Дата: 06 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд уперше запровадив систему ліцензування реабілітації у сфері охорони здоровʼя. 

Про це розповіли в Кабміні. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Carol Guzy for NPR

Документ регулює діяльність закладів, де можна буде пройти реабілітацію, а також фахівців, яких до неї долучатимуть. 

Щодо закладів, то серед вимог до них є, зокрема, забезпечення доступності, на яку вже нарікали поранені, та застосування лише доказових методів реабілітації, до яких не належать, наприклад, електрофорез чи “лікувальні” грязі або вода. 

Щодо фахівців, то ухвалена постанова регулює роботу різних з них. Так, до психологічної роботи мають залучати фахівців, які мають вищу освіту за спеціальностями “Психологія” та/або “Медична  психологія” й не менш ніж один рік роботи в медзакладах та/або реабілітаційних центрах. Ці фахівці також мають відповідати єдиним кваліфікаційним вимогам, затвердженим МОЗ. 

Уперше запровадили й ліцензування фахівців з реабілітації, які не є медпрацівниками, але надають допомогу. Йдеться про фізичних терапевтів, ерготерапевтів, терапевтів мови та мовлення й протезистів-ортезистів.

Також ліцензію на надання реабілітаційних послуг уперше дозволили отримувати закладам, які не є закладами охорони здоровʼя, тобто де не працюють лікарі.

“Це буде сприяти виведенню “з тіні” фахівців з реабілітації, які надають послуги за межами медичних закладів у так званому монопрофесійному середовищі… Ліцензування зобовʼязує всіх надавачів реабілітаційної допомоги, незалежно від місця її надання, дотримуватись і звітувати у формі індивідуального реабілітаційного плану”, – розповідають про нововведення в уряді. 

Нагадаємо, що з травня поточного року весь процес реабілітації пацієнтів в Україні супроводжуватиметься електронними документами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter