Уряд дозволив дітям перетинати лінію розмежування за свідоцтвом про народження

Дата: 20 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Кабмін заявив, що спростив перетин лінії розмежування для підлітків.

Про це повідомляє сайт уряду. 

Згідно з повідомленням, уряд ухвалив рішення, яке спрощує: 

  • процедуру перетину лінії розмежування особам, які не досягли 16-річного віку;
  • процедуру переміщення товарів через лінію розмежування фізичними особами (усунули поняття “ручна поклажа”).

Також урядовці внесли зміни до довідки про подання документів для подальшого оформлення і отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, тимчасового посвідчення громадянина України, що засвідчує зазначені факти та є обставиною, яка враховується під час переміщення осіб через лінію розмежування.

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб додали, що діти зможуть перетинати лінію розмежування в супроводі усиновителів за свідоцтвом про народження та тимчасовою посвідкою під час оформлення як внутрішнього так і закордонного паспортів. 

Як відомо, у липні уряд уже затверджував новий порядок перетину лінії розмежування. Утім, через суспільний резонанс, який викликали деякі норми постанови, початок її дії відтермінували до 29 листопада. Однією з найвагоміших причин відтермінування стало питання перетину лінії розмежування дітьми. Попередня версія порядку передбачала, що єдиним документом для в’їзду та виїзду дітей віком до 14 років з окупованих територій має бути закордонний паспорт. 

На переконання правозахисників, це нововведення вкрай негативно сприйняли жителі окупованих територій, адже воно містить корупційні ризики, а сама процедура отримання паспорта є дорогою та довгою. 

За словами адвокаційної менеджерки Центру прав людини ZMINA Альони Луньової, ухвалене рішення фактично не спрощує порядок, а просто усуває проблему, яку створили раніше урядовці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter