Уряд не має змушувати пенсіонерів виїздити з окупованих територій заради пенсії – правозахисники

Дата: 31 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Політика Києва щодо пенсіонерів з окупованих бойовиками регіонів дискримінаційна.

Про це заявляє правозахисна організація Human Rights Watch, повідомляє Радіо Свобода.

На думку правозахисників, уряд повинен відмовитися від процедури, що вимагає від пенсіонерів виїздити на підконтрольну уряду територію і реєструватися задля отримання соціальних виплат.

“Коли уряд вимагає від старших людей у районах, контрольованих сепаратистами, залишити свій дім заради отримання пенсії, він забуває чи ігнорує то факт, що ці виплати не подарунок, а право. Ця політика невиправдана і дискримінаційна. Крім того, вона створює зайві складнощі для старших людей, при тому що багато хто з них найбільше страждає від конфлікту на сході України”, – каже українська дослідниця Human Right Watch Таня Купер.

За даними, які HRW отримала від гуманітарних та юридичних організацій на сході України, пенсійна політика Києва призвела до збільшення кількості людей, які перетинають лінію розмежування.

Згідно з дослідженням Агентства у справах біженців ООН, більш ніж половина цивільних, які переходили з окупованих територій на підконтрольні уряду і назад у травні 2018 року, робили це для того, щоб отримати пенсію або виконати процедуру, необхідну для її збереження.

Як повідомляють правозахисники, працівники органів соціального захисту можуть навідатися за адресою, де зареєстрований пенсіонер, щоб перевірити, чи проживає там внутрішньо переміщена особа. Якщо людини немає вдома, їй залишають сповіщення з вказівкою з’явитися особисто протягом трьох днів, щоб підтвердити свою адресу. Інакше виплати пенсій чи інших соціальних платежів можуть бути припинені.

Згідно із заявою організації, пенсіонери та місцеві активісти скаржаться, що представники державних органів можуть зупинити виплати вже після першого візиту, не чекаючи на появу зареєстрованого мешканця.

“Український уряд може вимагати від людей, щоб вони забирали пенсії на території, підконтрольній владі. Але не може при цьому порушувати права одних із найбільш вразливих українських громадян. Уряд повинен негайно забезпечити пенсіонерам можливість отримувати виплати, не зіштовхуючись із зайвими складнощами”, – стверджує Таня Купер.

У червні цього року міністр соціальної політики України Андрій Рева заявляв, що за останній рік кількість переселенців з окупованих територій, які отримують пенсії, збільшилася на 80 тисяч. Говорити про те, що уряд створює їм перешкоди, на його думку, некоректно.

Щоб не втратити статус внутрішньо переміщеної особи, а з ним і право на отримання пенсії, людина має перебувати на окупованій території не більше ніж 60 днів поспіль, тому змушена хоча б раз на два місяці перетинати лінію розмежування.

Громадські організації неодноразово звертали увагу, що частина жителів окупованих територій Донецької і Луганської областей позбавлені можливості отримувати соціальні виплати.

Нагадаємо, київський апеляційний адмінсуд 4 липня підтримав позицію Окружного адмінсуду, який скасував нормативні акти Кабміну стосовно перевірок переселенців задля отримання пенсій та соціальних виплат.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter