Уряд ухвалив проект закону про протидію домашньому насильству

Дата: 19 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Кабінет міністрів ухвалив і направив у Верховну Раду проект закону про протидію насильству в сім’ї.

Таке рішення було прийняте під час засідання у середу, передає Українська правда.

Перед цим віце-прем’єр з питань соціальної політики Павло Розенко заявив, що робота над документом була дуже складною і тривала півтора року.

“Ми боролися, напевне, самі з собою щодо визнання такого явища як домашнє насильство, адже завжди у нас чомусь вважалося, що цієї проблеми начебто не існує, але насправді вона стоїть дуже гостро”, – сказав він.

За словами Розенка, у 2015 році було зафіксовано 103 тисячі звернень з приводу насильства у сім’ї, З них біля 90 тисяч – від жінок. Він вважає, що це лише невелика частина того, що насправді існує в суспільстві.

У свою чергу співавтор законопроекту, депутат від БПП Ірина Луценко заявила, що щороку три мільйони дітей стають жертвами чи свідками домашнього насильства. За її словами, 90% розлучень відбуваються через насильство у сім’ї.

Вона додала, що зі 100 тисяч жінок, які звертаються з травматизмом в лікарню, 50% є вагітними і потім народжують хворих дітей.

За словами Луценко, 75% молодих людей – як дівчат, так і хлопців, які займаються проституцією, зазнавали насильства і розбещення в сім’ї.

“Цей закон … робить основну справу – сімейну справу за зачиненими дверима ви перетворюєте у державну політику. … Ви робите величезний прорив. Ви робите державну політику нетолерантності відношення до таких проявів і явищ”, – сказала вона.

Луценко пояснила, що мова йде про впровадження гарячої лінії для жертв домашнього насильства, створення притулків, де ці жертви можуть переховуватися.

“Це і корекція кривдників, це, в кінці кінців, і надання їм якоїсь роботи, щоб не було концентрації домашнього насильства. Це і наскрізна імплементація, горизонтальні зв’язки, між органами охорони здоров’я, освіти, поліцейськими, це і спеціальні судді, це і спеціальні слідчі. Тобто це дуже серйозна машина, яка має бути залучена саме до нетолерантного відношення”, – сказала вона.

Нагадаємо, Центр інформації про права людини за підтримки Українського жіночого фонду проводив інформаційну кампанія “Війна, яка не відпускає”.

У рамках кампанії відбулася зустріч з колишніми солдатами, які розповіли, що насильство зазвичай відбувається в тих сім’ях, де солдат був незадоволений собою під час перебування на війні, не дав вчасно відсіч в бою, а тепер “воює” вдома.

В рамках компанії була оприлюднена статистика про те, що упродовж першого півріччя на Національну “гарячу лінію” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації надійшло 16 685 дзвінків. Левова частка, а це 93,1%, стосується питань попередження домашнього насильства.

Такі дані на запит Центру інформації про права людини надала правозахисна організація “Ла Страда-Україна”, яка супроводжує “гарячу лінію”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter