Уряд ігнорує питання переселенців у Нацстратегії з прав людини – Лутковська

Дата: 27 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Уряд не виконав “майже жодного пункту Національної стратегії з прав людини”, які стосуються прав і свобод вимушених переселенців.

Про це заявила омбудсман Валерія Лутковська під час круглого столу “Дотримання норм міжнародного гуманітарного права на тимчасово окуповані території України. Гуманітарний зріз Донбасу”.

“Фактично уряд відокремився від проблем внутрішньо переміщених осіб і не хоче займатися цим питанням. Ситуація жахлива”, – цитує Валерію Лутковську прес-служба парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини звернула увагу, що дискримінаційні по відношенню до переселенців урядові постанови так і не були скасовані.

Експертка громадської організації “Право на захист” Олена Виноградова розповіла, що українці досі зазнають складнощів із отриманням довідки внутрішніх переселенців, з перетинанням лінії розмежування, з документами при народженні та смерті. У них ускладнений доступ до лікарів та освіти. 

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан наголосив, що комітет з питань прав людини неодноразово звертався до представників виконавчої гілки влади з вимогами захистити права і свободи внутрішньо переміщених осіб. 

“Ми повинні захистити права і свободи цієї категорії громадян України саме сьогодні, бо завтра може бути вже запізно”, – зауважив він.

Національна стратегія у сфері прав людини ‒ це системний документ, покликаний інтегрувати цінності прав людини в різні сфери державної політики. Документ затвердив президент України Петро Порошенко своїм указом від 25 серпня 2015 року №501/2015. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter