Управління Верховного комісара ООН у справах біженців допомогло відновити 12 тисяч будинків в Україні

Дата: 20 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців допомогло відновити понад 12 тисяч будинків у різних областях України. Також організація допомагає українцям з переміщенням до безпечних регіонів, надає продукти першої необхідності та ресурси для відновлення житла.

Про це повідомила представниця УВКБ ООН Кароліна Ліндхольм Біллінг під час брифінгу “Українські біженці: виклики та допомога з боку ООН”.

Фото: Харківська обласна військова адміністрація

“Ми допомагаємо відновити пошкоджені будинки, ставити вікна, дахи, двері, залатати якісь дірки в стінах. Надаємо комплекти першої допомоги, щоб люди могли самостійно відновлювати свої будинки, своїми силами. Тільки цього року ми надали підтримку вже 76 тисячам людей в Україні. І приблизно таку ж кількість підтримки ми надали минулого року. Так, щоб люди могли самі ремонтувати свої будинки”, – розповіла вона.

За її словами, також ідеться про підтримку українських виробників засобів для відновлення житла.

Також представниця УВКБ ООН зазначила, що суттєва допомога надається й українським біженцям. Кількість українців за кордоном, як зазначає Ліндхольм Біллінг, становить 6 мільйонів 300 тисяч осіб, які шукають захисту в європейських країнах. Більшість із них – діти та жінки.

“Люди продовжують тікати від російських атак, вони поза своїми домівками, і ми, як міжнародне товариство, маємо продовжувати надавати цю підтримку”, – підсумувала представниця організації.

Як відомо, щороку 20 червня в більш ніж 100 країнах, зокрема й в Україні, відзначають Всесвітній день біженців. 

Нагадаємо, що на кінець 2022 року кількість людей, переміщених унаслідок війни, переслідувань, насильства та порушень прав людини, становила рекордні 108,4 мільйона. Це на 19,1 мільйона більше, ніж у 2021 році, і є найбільшим зростанням за всю історію спостережень.

Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод вважає, що найкращим способом гарантування повернення українців є збереження їхньої української ідентичності. Зокрема, через українські заклади освіти за кордоном. Вони потрібні як запобіжники – для того, щоб діти не забували мову та почувались українцями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter