Кількість вимушених переселенців у світі сягає рекордних 110 мільйонів – ООН

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

На кінець 2022 року кількість людей, переміщених унаслідок війни, переслідувань, насильства та порушень прав людини, становила рекордні 108,4 мільйона людей. Це на 19,1 мільйона більше, ніж у 2021 році, і є найбільшим зростанням за всю історію спостережень.

Про це повідомляє Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Фото: Михайло Каларашан, “Ґрати”

Глобальне вимушене переміщення не показало жодних ознак уповільнення у 2023 році, оскільки спалах конфлікту в Судані спровокував нову хвилю біженців та переселенців. Це призвело до того, що до травня загальна кількість переміщених осіб становила близько 110 мільйонів.

“Ці цифри показують нам, що деякі люди надто поспішають вступати в конфлікт і надто повільно шукають рішення. Наслідком цього є спустошення, переміщення і страждання кожного з мільйонів людей, насильно вирваних з рідних домівок”, – заявив Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

Із загальної кількості переміщених осіб 35,3 мільйона є біженцями, тобто тими, хто перетнув міжнародний кордон у пошуках безпеки. Водночас більша частина – 58%, а це 62,5 мільйона людей, – перемістилися в межах своїх країн через конфлікти й насильство.

Примітно, що війна в Україні стала основною причиною переміщення 2022 року. Тоді понад 6,2 мільйона українців стали біженцями з початку повномасштабного вторгнення РФ. Близько 5 мільйонів подали заяви на отримання статусу тимчасового резидента в сусідніх західноєвропейських країнах.

Цифри також показують, що саме країни з низьким та середнім рівнем доходу, а не багаті держави приймають найбільшу кількість переміщених осіб. 

“Люди в усьому світі продовжують виявляти надзвичайну гостинність до біженців, надаючи захист і допомогу тим, хто її потребує, але потрібна набагато більша міжнародна підтримка і справедливіший розподіл відповідальності, особливо з тими країнами, які приймають більшу частину біженців”, – додав Гранді.

Тоді, коли загальна кількість переміщених осіб продовжувала зростати, звіт “Глобальні тенденції у сфері вимушеного переміщення у 2022 році” також показав, що ті, хто змушений тікати, не приречені на вигнання, а радше можуть і справді повертаються додому добровільно та безпечно. У 2022 році понад 339 000 біженців повернулися до 38 країн.

Нагадаємо, що президент Світового конгресу українців Павло Ґрод вважає, що найкращим способом гарантування повернення українців є збереження їхньої української ідентичності. Зокрема, через українські заклади освіти за кордоном. Вони потрібні як запобіжники – для того щоб діти не забували мову та почувались українцями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter