Підкомітет ООН з попередження катувань призупинив візит до України, заявляючи про перешкоджання роботі

Дата: 25 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Делегація Підкомітету ООН з попередження катувань призупинила свій візит до України після того, як їй було відмовлено у доступі до місць в декількох районах країни, де, за їх підозрою, працівники Служби Безпеки України позбавляють людей волі.

Ця відмова в доступі є порушенням зобов’язань України як держави-учасниці Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань. Через це ми не змогли відвідати деякі місця, про які ми чули численні і серйозні звинувачення у затриманні людей і можливому застосуванні тортур або жорстокого поводження“, – відзначив керівник делегації Малкольм Еванс.

Делегація заявила, що візит, котрий розпочався 19 травня і мав закінчитися 26 травня, було вирішено припинити через неможливість виконати програму візиту в повній мірі.

Відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань (ФПКПК), делегації Підкомітету ООН з попередження катувань (ППК) мають відвідувати всі держави, що є учасниками протоколу, і можуть здійснювати візити до будь-яких місць несвободи без попередження. Це всього лише другий випадок, коли делегація ППК  припиняє свій візит. Таке трапляється у разі, якщо відсутність співпраці з боку держави-учасниці перешкоджає делегації виконувати обов’язки, надані їй мандатом протоколу.

Підкомітет ООН з попередження катувань очікує, що Україна виконуватиме свої міжнародні зобов’язання відповідно до Факультативного протоколу, який вона ратифікувала у 2006 році. Ми також сподіваємося, що уряд України буде вступати у конструктивний діалог з нами, щоб надати делегації можливість відновити свій візит в найближчому майбутньому і працювати разом задля створення ефективних гарантій проти ризику застосування катувань та жорстокого поводження в місцях несвободи“, – сказав Малкольм Еванс.

Делегація ППК мала оцінити виконання рекомендацій, наданих після здійснення першого візиту в 2011 році. Діяльність Підкомітету ООН з попередження катувань, членами якого є незалежні правозахисники, керується принципами конфіденційності та співпраці.

До складу делегації ППК до України увійшли: Малкольм Еванс (Британія), Марі Амос (Естонія), Джун Карідад Пагадуан Лопес (Філіппіни) та Віктор Захарія (Молдова).

ППК є інструментом Факультативного протоколу щодо попередження тортур. 

Раніше повідомлялось, що ООН отримувала повідомлення від жертв та їхніх родичів, які стверджують, що в Україні поширена практика, зокрема, позбавлення працівниками СБУ затриманих будь-яких контактів із сім’ями та доступу до адвоката.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter