Ультраправі зірвали дискусію про безкарність ромських погромів. Принесли сокиру та два ножі

Дата: 27 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Сьогодні представники ультраправих рухів зірвали дискусію в Українському кризовому медіацентрі про безкарність ромських погромів.

Про це повідомив експерт Центру прав людини ZMINA, керівник Групи моніторингу прав національних меншин В’ячеслав Ліхачов, який був одним зі спікерів на дискусії.

Під час заходу він нагадав, що минув уже понад рік від початку хвилі нападів на ромів і тимчасові ромські поселення, яка закінчилася жорстоким убивством 23-річного Давида Папа у Львові 23 червня 2018 року. Під час того погрому також було поранено чотирьох осіб, включно з 10-річним хлопчиком і його матір’ю. Інші ромські погроми відбувались у Києві та Тернополі. Деякі нападники відкрито вихвалялися своїми діями в інтернеті, інші вели онлайн-трансляції погрому.

“Попри гучні обіцянки керівництва правоохоронних органів та вимоги і моніторинг з боку правозахисників та міжнародної спільноти, досі ніхто не визнаний винним і не поніс відповідальності за скоєння злочинів, за винятком останнього нападу у Львові. Вбачається неспроможність належним чином визначити та кваліфікувати мотиви ненависті у злочинах, зокрема і  у випадку львівського погрому”, – зазначив Ліхачов.

Представити позицію поліції та розказати про стан розслідувань нападів на ромів на заході мав начальник відділу Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Костянтин Тарасенко.

Але учасники та гості дискусії не змогли почути його виступу. Адже коли після Ліхачова мав узяти слово проектний координатор ромського фонду “Чіріклі” Юліан Кондур, присутні в залі представники ультраправих груп стали перекрикувати промовців, стверджуючи, що всі кишенькові злодії – роми тощо.

Кілька молодиків сказали, що вони представники організації “Невідомий патріот”.

А один агресивно налаштований чоловік, який представився ветераном “Азову” та співробітником приватної охоронної фірми “Безпека життя”, дістав із сумки ніж, сокиру, дві пляшки віскі та виклав їх на підлогу. Ультраправі сказали, що це свідчення кримінальної діяльності ромів.

Охоронець прес-центру не зміг впоратися з агресивними молодими людьми.

За викликом досить швидко приїхала поліція і випровадила з зали всіх присутніх.

Адміністрація оголосила, що захід закінчено достроково.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter