“Укрзалізниця” вже третій місяць зберігає сотні тіл російських солдатів у рефрижераторних вагонах і хоче повернути їх родичам

Дата: 19 Травня 2022
A+ A- Підписатися

“Укрзалізниця” відповідно до норм міжнародного гуманітарного права вже третій місяць зберігає сотні тіл російських солдатів у рефрижераторних вагонах і хоче повернути їх матерям та дружинам вбитих.  

Про це йдеться у відповідному відео. 

У багатьох вбитих немає документів, а російське військово-політичне керівництво ретельно приховує від своїх громадян реальну кількість вбитих та не забирає тіла. 

Українська сторона закликає росіян забрати з території України “вантаж 200”.

“Ми маємо їх повернути, і ми готові. Якби вони їм були потрібні, мабуть, ми вже передали б”, – зазначають українські військові.   

Нагадаємо, що Україна на другий день російського вторгнення просила Міжнародний комітет Червоного Хреста допомогти з вивезенням понад 3 тисяч тіл російських військових, однак досі зрушення у цьому процесі немає.

Щоб приховати великі втрати серед особового складу армії РФ, вбитих українськими захисниками, тіла російських окупантів везуть додому вночі та маленькими партіями.

Наприкінці березня президент України Володимир Зеленський, розмовляючи з журналістами опозиційних російських видань, розповів, що влада Росії не цікавиться питанням вивезення тіл:

“Ми хочемо їх передати, хочемо віддавати. Ми не хочемо тримати трупи, ви ж це чудово розумієте. Ми хочемо, щоб вони виїхали. Вони (представники Росії у переговорній групі. – Ред.) спершу відмовлялися, потім там ще щось. Потім якісь мішки нам пропонували. Слухайте, ну це все виглядає, ну… Я навіть не знаю… Знаєте, у нас у всіх, напевно, щось у житті було, коли йшли люди — навіть не близькі люди, не рідні… Слухайте, навіть коли собака чи кішка вмирає, то так не роблять. Це як… Це сміттєві пакети. Я не розумію, чесно, що люди думають. А особливо що думають батьки цих дітей”.

Міська влада у Дніпрі каже, що у моргах міста перебуває понад 1500 тіл загиблих російських солдатів, які ніхто не хоче забирати.

У нас уже чотири рефрижератори забито трупами російських солдатів. Хай там як, але це чиїсь діти. Їх вирощували матері, вони їх любили, вони ходили з ними разом на 1 вересня до школи. Ми організуємо це все, хай хоча б заберуть трупи своїх синів”, – зазначав заступник мера міста Михайло Лисенко.

Деякі російські матері їдуть в Україну, щоб забрати тіло. Так, наприклад, зробила жителька Волгоградської області Валентина, якій довелось відвідати для цього окупований Донецьк. У військкоматі рідного міста Калач-на-Дону їй допомогти з вирішенням цього питання відмовились. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter