Укрзалізниця вдруге за свою історію запускає “жіночі купе”: послугу тестують на чотирьох напрямках

Дата: 12 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Акціонерне товариство “Українська залізниця” почало тестувати нову послугу, що дозволяє жінкам обирати місця для поїздок у купе, де будуть лише сусідки. 

ZMINA розповідає, що відомо. 

Фото: Укрзалізниця

Ідею запровадження жіночих купе для підвищення безпеки поїздок обговорюють не вперше, а причини цього з часом не змінюються. 

“Зазвичай прохання надходить з боку жінки, яка потрапила до купе з трьома чоловіками. Тому що чоловіки різні. Той пиво п’є, той пішов курити. Жінці не подобається, що на неї дихають перегаром, та ще й цигарками. Тоді переводимо до іншого купе, умовляємо пасажирів. А так чотири жінки, чотири чоловіки – їдуть окремо. Так буде зручніше”,розповідав понад 10 років тому начальник потяга Донецьк – Київ Дмитро Гордєєв.

У 2010-му ідея жіночих купе не стала повноцінною послугою, бо не мала очікуваного попиту, але протестувати її встигли на Донецькій та Львівській залізниці. Підвищувати безпеку в потягах посадовці тоді вирішили, запустивши туди правоохоронців, однак цей варіант працював лише до 2013-го. Знову правоохоронці з’явились у потягах у 2020-му, коли Україну сколихнула історія Анастасії Лугової та її сина. 

Того року влітку родина їхала потягом Маріуполь – Київ, коли Лугова посеред ночі несподівано прокинулася від удару по голові, а відкривши очі, відчула, як її схопили за горло. Робив це 45-річний Віталій Рудзько, який вдерся до купе.

“Я кричала, прокинувся син. Син почав кричати й просити “не бити маму”, на що невідомий розвернувся і хотів ударити сина. Я затримала удар, пообіцявши, що зроблю все що завгодно, аби він не бив сина”, – пригадувала потерпіла. 

Лугова кликала на допомогу, однак на це ніхто не реагував. Рудзько після того, як його затримали, помер за ґратами. 

Анастасія Лугова після нападу та її нападник

Знову обговорювати створення жіночих купе стали вже 2023 року, а почала дискусію користувачка твіттеру, яка в блозі розповіла, як мала їхати в купе разом із трьома чоловіками та перейшла до іншого купе, бо боялася за власну безпеку. Ідея, як і у 2010-го, викликала неоднозначну реакцію в суспільстві. 

Про нове тестування жіночих купе розповідають користувачі соцмереж.

Фото: фейсбук-сторінка Олександр Рудоманов

Скористуватися послугою можна в мобільному застосунку. У коментарі виданню “Бабель” в Укрзалізниці розповіли, що тестуватимуть жіночі купе на чотирьох напрямках: Харків – Львів, Дніпро – Трускавець, Київ – Ужгород, Київ – Кривий Ріг.

Нагадаємо, що раніше ZMINA пояснювала, чому гендерно зумовлене насильство трапляється в потягах і що потрібно зробити, щоб пасажири та провідники почувалися в безпеці.

Фотографія обкладинки: CEPA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter