Укрзалізниці нагадали про недоступний сайт для людей з інвалідністю

Дата: 31 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Біля головного офісу Укрзалізниці громадські активісти вимагали виконати рішення суду – зробити доступний сайт для придбання квитків людьми з інвалідністю. Як реакція на протест – Укразалізниця попросила громадськість разом покращити сайт. 

Укрзалізниця ще три роки тому програла судову справу про дискримінацію. Проблема – сайт Укрзалізниці недоступний для незрячих людей, адже система голосового зчитування не може розпізнати, чи є в наявності вільні квитки.

Ще від 2 жовтня ще 2013 року у справі №461/431/13 суд зобов’язав державне підприємство “Укрзалізницю” та державне підприємство “Головний інформаційно-обчислювальний центр державної адміністрації залізничного транспорту України” усунути недоліки на сайті Укрзалізниці, зокрема забезпечити можливість придбання пільгових квитків через сайт та зробити його доступним для людей з порушенням зору. А саме аби текстом було підписано статус місць (вільне чи зайняте), щоб програмне забезпечення для незрячої людини могло відтворювати дану інформацію вголос за допомогою спеціального звукового синтезатору.

Не дочекавшись виконання рішень, люди з інвалідністю організували протест під стінами головного офісу Укрзалізниці. Організатор акції – ВГО “Генерація Успішної Дії”.

“Як рішення – потрібно внести технічні зміни, які за словами ІТ-спеціалістів – мінімальні. Дрібниця для чиновників, але величезна проблема для тих, хто долає бар’єри щодня”,розповідають учасники протесту.

Доступний сайт для людей з порушеннями зору надає можливість самостійно користуватися послугами Укрзалізниці. Ця новація не потребує значних коштів, кажуть організатори протесту. Більше того – це стане гарним прикладом для інших перевізників та надавачів послуг.

“Майже всі системи, де вільні місця позначаються кольором та не озвучуються голосом, є не доступними”, – коментують організатори протесту.

Укрзалізниця відреагувала в день протесту – і запросила долучитися до робочої групи з адаптації онлайн-системи продажу квитків. 

Фото Кампанії “Дискримінація обмежує. Протидії!”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter