Українським військовополоненим намагаються передавати одяг та ліки через адвокатів – Координаційний штаб

Дата: 16 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Сьогодні, 16 листопада, у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими відбулася онлайн-зустріч з рідними та близькими захисників, які перебувають у російському полоні. Там представники штабу розповіли, що вони намагаються передавати українським військовополоненим одяг або ліки через адвокатів.

Про це повідомили в телеграм-каналі штабу.

Фото: Слово і Діло

У штабі зауважили, що дані про полонених надходять з різних джерел, але викладені російською стороною не є повністю правдивими. Так, були випадки, коли люди, яких окупанти називали загиблими, виявлялися живими.

“Рідних також цікавило, як з настанням холодів можна передати нашим захисникам теплі речі та ліки. Координаційний штаб виступив з ініціативою стосовно організації гуманітарних вантажів для наших полонених. Якщо людина потребує одягу або ліків, інформуємо рідних і намагаємося передати все необхідне, наприклад, через адвокатів”, – йдеться в повідомленні.

Представник Збройних сил України порадив рідним ретельно підходити до підтвердження статусу військовополонених, дотримуватися водночас усіх процедур. Зокрема, це необхідно для отримання репарацій після війни, у тому числі для захисників України за страждання в полоні.

Звертатися до відомства потрібно в такому порядку: Національна поліція – Національне інформаційне бюро – Служба безпеки України – Міжнародний комітет Червоного Хреста – військова частина (для проведення службового розслідування).

Нагадаємо, що всі військовополонені, згідно зі статтею 71 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, мають право як надсилати, так і одержувати листи й поштові картки. Тож Міжнародний комітет Червоного Хреста вже передав 2 тисячі листів від українських військовополонених і планує робити це надалі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter