Український військовий Корсун, якого утримують в ОРДЛО, має серйозні проблеми зі здоров’ям – Денісова

Дата: 02 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Павло Корсун, полонений український військовослужбовець, якого незаконно утримують у Макіївській виправній колонії № 32 в ОРДО, має серйозні проблеми зі здоров’ям.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у фейсбуку. 

Макіївська виправна колонія №32, де утримують Корсуна. Фото: з відкритих джерел

За словами Денісової, Павло має хронічне захворювання – двосторонній гнійний гайморит, який в будь-який момент може спричинити запалення мозкової оболонки та навіть абсцес головного мозку, а також стати джерелом генералізованої інфекції. Крім того, у нього діагностували міокардит та ураження нирок.

Невідомо, чи надають українцю потрібну медичну допомогу, оскільки бойовики не дозволяють рідним бачитися з Павлом.

Такі дії стосовно Павла Корсуна є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року. Звертаюся до керівництва МКЧХ в Україні терміново здійснити візит до Павла Корсуна, сприяти його негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою. Прошу координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись задля надання відповідної допомоги“, – наголосила Денісова.

У червні 2019 року Павла Корсуна засудив так званий “Верховний суд” в “ДНР” до 17 років позбавлення волі за нібито “диверсійну діяльність”.

Нагадаємо, Павла Корсуна, старшого солдат 53-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України, та ще сімох військовослужбовців під час виконання завдання незаконно затримали 22 травня 2019 в районі Новотроїцького Донецької області під час перетину контрольно-пропускного пункту “Березове-2” року.

П’ятьох із них — Олександра Геймура, Кіма Дуванова, Бориса Пундора, Максима Горяєва, Віктора Шайдузвільнили в межах обміну.

Роман Безпалий до свого звільнення не дожив. У незаконному полоні залишилися Павло Корсун і Юрій Гордейчук.

Фото обкладинки: Людмила Денісова / Facebook

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter